Teknoloji

Sony ve Panasonic 2020 Olimpiyatlarında 8K TV yayını için birlikte çalışıyor

8K TV

8K TV

Rio Olimpiyatları henüz yeni bitti, ancak Japonya çoktan yaz oyunlarının 2020 yılındaki ayağı için çalışmalara başladı. Başbakan Shinzo Abe’nin Mario’ya dönüştüğü tanıtım klibini, Abe’nin Rio’daki kapanış seremonisinde Mario kıyafetleri içinden çıkışını gördük. Ayrıca madalyaların hurdaya ayrılmış akıllı telefonlardan yapılmasının da planlandığını duyduk. Şimdiyse Japon teknoloji firmalarının Tokyo Olimpiyatları’na özel bir teknolojiyi getirmek için çalıştığı görülüyor. Söz konusu teknoloji ise 8K TV.

Nikkei‘nin haberine göre, Panasonic ve Sony gibi iki büyük TV üreticisi yayıncı NHK ve diğerleriyle iş ortaklığı kurarak 8K video işlem yetenekli yayıncılık teknolojisini geliştirecek. Bu süper yüksek çözünürlük, şu anda yüksek çözünürlüklü yayıncılık için taşıyıcı standart hâline gelmeye başlayan 4K’den dört kat, 1080p’den ise 16 kat daha keskin görüntüler vadediyor.

Aslında 8K video testleri Rio’daki Olimpiyat Oyunlarında çoktan yapılmaya başlanmıştı. NHK oyunlardan aldığı az sayıda görüntüyü, içinde Japon pop yıldızı Kyary Pamyu Pamyu’nun konserinin de bulunduğu karışık 8K içeriklerinin yer aldığı bir paketle birlikte yayınlamıştı. Ancak 8K TV setlerinin yok denecek kadar az oluşu nedeniyle ki, ilk ürün geçen ekim ayında Sharp tarafından çıkarılmış ve 16 milyon Japon yeni ya da 469 bin TL fiyat etiketiyle satışa sunulmuştu, NHK yayınlarını izlemek isteyen kişiler için halka açık izleme istasyonları oluşturmak zorunda kalmıştı.

NHK’nin genel kitlenin çok önünde ilerlemesi şaşırtıcı bir olay sayılmaz. Yayıncı daha 1980’lerde HD TV yayınına, yayın çözünürlüğü geniş kapsamda kullanıma sunulmadan on yılı aşkın zaman önce başlamıştı.

 

Nikkei, Sony’nin 2020’de kendi ürettiği 8K TV’leri satmaya başlamayı planladığını söylüyor. Panasonic ise herhangi bir tarih vermiyor. Her iki şirketin de bu teknolojiyi geliştirmekte birlikte çalışmaktan mutlu olduğu söyleniyor. Bunun nedeni basit, çünkü onların rekabet edecekleri mevcut bir pazar henüz bulunmuyor. NHK’nin ise tam ölçekte 8K TV yayınlarına 2018’de başlamak istediği söyleniyor. Japonya 2020 yılında 8K için hazır olsa bile, dünyanın geri kalanının Japonya’yı yakalaması zor gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER