Teknoloji

Sony OLED panel üretimini kısıyor

Sony, OLED TV üretim planlarını kısma kararı aldı. Şirket bundan böyle LCD panelli ürünlerin üretimine daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyor. Hem Samsung hem de LG’nin OLED HDTV ürünlerini tanıtacağı CES 2012 öncesinde Sony’den böyle bir haber almak biraz sürpriz oldu. Ancak Sony’nin son birkaç aydır sürdürdüğü yeniden yapılandırma planı göz önüne alındığında OLED TV planlarında kısıntıya gitmesi çok da şaşırtıcı gelmeyebilir.

Sony OLED TV üretimini azaltmakla birlikte, televizyon yayıncıları veya diğer özel alanlarda faaliyet gösteren kurumsal müşterileri için OLED ekran tedariğinde bulunmaya devam edecek. Ne var ki, OLED ürünlerinin Kuzey Amerika ve Avrupa’daki satışı sonlanacak. Şirket anavatanı Japonya’da aynı adımı 2010 yılında atmıştı. Bu arada alınan bu kararla birlikte ürün haritasında yer alan gelecek modeller de iptal edilmiş oldu.

Sony’nin ilk OLED TV’si XEL-1 2007 yılnda çıkmıştı. Sadece 11 inç’lik ekran büyüklüğüne sahip olan bu OLED TV 3 mm’lik bir kalınlığa sahipti. 2500 dolarlık yurtdışı satış fiyatı XEL-1’i oldukça pahlı bir ürün yapıyordu. Sony XEL-1’i çıkardıktan sonra, orta ve büyük ölçekli paneller için OLED üretim hattına 200 milyon dolarlık yatırım yaptı. Ne var ki, bu yatırımın geri dönüşü alınmamışa benziyor. Alınan bu kararlara rağmen Sony OLED’e yönelik Ar-Ge çalışmalarını küçük bir grupla da olsa devam ettirecek. Yine de, OLED piyasasını Güney Koreli rakiplere teslim etmeye ikna olmuşa benziyor.

İlgili – OLED-Display

İLGİLİ HABERLER