Teknoloji

Sony Music parada anlaşamadığı SoundCloud’dan şarkılarını çekiyor

soundcloud instagram
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

soundcloud-logo-070515

Sony Music SoundCloud ile müzik yayını konusunda yaşadığı anlaşmazlığın sonucunda aralarında Adele, Kelly Clarkson ve Miguel gibi bazı büyük isimlerin de bulunduğu müzisyenlerinin şarkılarını SoundCloud sayfalarından kaldırıyor.

Billboard’un haberine göre, Sony’nin SoundCloud’ın servisi dahilinde barındırdığı müziklerden para kazanmak için yeteri kadar seçenek sağlamaması şeklindeki bakışı nedeniyle pazarlıklar kesildi.

Billboard, şarkıları çoktan SoundCloud’dan kaldırılmış yarım düzineden fazla Sony müzisyeninin olduğunu söylüyor ve görünüşe göre bunlar arasına yenileri de katılacak. Bunun bir pazarlık taktiği mi, yoksa pazarlıkların bir sonucu mu olduğu bilinmiyor; ancak bunun çok da şaşırtıcı sayılmayacak bir sonuç olduğu söylenebilir. Müzik şirketleri reklamlarla desteklenen müzik yayınlarından pek hazzetmiyor.

SoundCloud tarafından yayınlanan açıklamada büyük ve bağımsız plak şirketleriyle On SoundCloud adlı özel programa yeni iş ortaklarının eklenmesi amacıyla görüşmelerin sürdürüldüğü belirtildi. SoundCloud, On SoundCloud programı üzerinden iş ortaklarına 2 milyon doların üstünde ödeme yapıldığı belirtildi. Geçtiğimiz ağustos ayında duyurulan programın şu anda 100’den fazla üyesi bulunuyor. Sony Music ise konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

On SoundCloud sitenin müzik yayınlarına reklamları getiriyor. Bu reklamlar sesli kayıtlar ve şarkılar başlamadan önce açılan küçük reklamlardan ibaret oluyor. Ancak reklamlar nadiren oynatılıyor bu da SoundCloud’ın elde ettiği gelirleri ve plak şirketleriyle paylaştığı kazancı sınırlıyor. Ayrıca SoundCloud geçtiğimiz günlerde telif hakkı ihlâlleri için tarama yapan ve istatistikler sunan bir şirketle iş ortaklığına gitmişti. Bu da plak şirketlerinin SoundCloud üzerinden para kazanması için atılan adımlardan biri olarak değerlendirilmişti. Ne var ki, çeşitli plak şirketleriyle pazarlıkların kesilmesi, müzikteki büyük isimleri memnun edecek adımların henüz yeterince atılmadığını gösteriyor.

Müzik şirketlerini SoundCloud’a getirmek daha fazla popüler içeriğin dinlenebilmesine olanak sağlayacaktır. Bu nedenle Sony’nin bu servise ilgi duymaması hem SoundCloud hem de dinleyicileri için iyiye işaret sayılmaz.

Ancak şunu da unutmamak gerek; SoundCloud’ın gücü büyük müzisyenlerden daha çok sahip olduğu bağımsız müzisyenler topluluğundan geliyor. Ancak bu topluluk da reklamverenler için fazla çekici değil gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER