Teknoloji

Sony’den Microsoft – Activision anlaşması için açıklama geldi

sony playstation
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un Activision Blizzard’ı 68.7 milyar dolar karşılığında satın alacağını açıklaması, teknoloji dünyasında bu haftanın en önemli gündem maddesi olmuştu. Bu açıklamanın ardından Microsoft’un oyun konsolu pazarındaki en önemli rakibi Sony’nin hisseleri yüzde 10 oranında değer kaybetmişti. Sony, en büyük rakibinin gerçekleştirdiği hamle konusundaki sessizliğini bozdu.

Şirket tarafından The Wall Street Journal’a gönderilen açıklamada, Microsoft’un sözleşmelerin getirdiği yükümlülüklere uymasının ve Activision’ın oyunlarının birden fazla platformda oynanabilmeye devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada seçilen ifadelerin bir hayli “genel” olduğu söylenebilir. Sony’nin Microsoft’a sözleşmeden doğan yükümlülükleri hatırlatması ise sürpriz değil. Microsoft’un Bethesda’yı satın almasının ardından da, PlayStation 5 için hazırlanan Deathloop’un durumunda bir değişiklik olmamıştı. Mevcut anlaşmalara uyum konusunda sorun çıkartmayan Microsoft’un önünde anlaşmaların sürelerinin dolmasının ardından yeni kapılar açılacak.

Microsoft’un Activision’ı satın almasının ardından en çok merak edilen konulardan birisi de Call of Duty serisinin akıbeti. Seri hem PlayStation’da hem de Xbox’ta oldukça popüler. Ancak Sony ve Activision, beş yıldan uzun bir süre önce Call of Duty serisinin pazarlaması için özel bir anlaşma yapmıştı.

Sony’nin E3 2015 kapsamında düzenlediği etkinlikte konuşan dönemin PlayStation CEO’su Andrew House, “PlayStation, Call of Duty’nin yeni evi” ifadesini kullanmıştı. Şirketten geçtiğimiz kasım ayında yapılan açıklamada, Call of Duty: Black Ops Cold War’un 2021 yılında PlayStation 5’te en çok oynanan ikinci oyun olduğu belirtilmişti. Call of Duty’nin 2021’de ABD’de çok satan oyunlar listesinin zirvesinde olması da oyunun gücünü gösteriyor.

Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Sony’nin Call of Duty’nin PlayStation’daki geleceği konusunda söz hakkı kalmayacak. Microsoft’un Bethesda’yı satın almasının ardından Starfield, Xbox ve PC’ye özel bir oyun hâline gelmişti. Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer ise Elder Scrolls VI’nın Xbox’a özel bir oyun olacağının ipucunu vermişti.

Spencer, bu hafta yaptığı açıklamada Activision Blizzard oyunlarının çok sayıda platformda keyifle oynandığını ve bu platformlara verilen desteğin süreceğini belirtmişti. Microsoft’un Call of Duty: Warzone’u birden fazla platformda desteklemesi, ancak yeni Call of Duty oyunlarını Xbox’a özel tutması sürpriz olmayacaktır. Yazılım devinin 68.7 milyar doları Sony için oyun hazırlamak adına ödemeyeceğini unutmamak gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER