Teknoloji

Sony ve Manchester City taraftarlar için geliştirdikleri metaverse deneyimini CES 2023’te sergiliyor

sony manchester city metaverse

Sony, PlayStation oyunları için etkileyici sanal dünyalar inşa ediyor ve şimdi de, metaverse dünyaları inşa etmekle de daha ciddi bir şekilde ilgilenmeye başlıyor. CES 2023’te şirket, Manchester City futbol kulübü ile inşa ettiği bir metaverse-y deneyimine kısa bir bakış imkanı sundu. Ancak şu ana kadar Sony, bu futbol odaklı mekân için, şimdiye kadar alışmış biçimde yüksek kaliteli ve mutlaka oynanması gereken yaklaşımı getirmiyor gibi görünüyor.

Sony ve Manchester City’nin “proof-of-concept”, yani “konsept kanıtı” olarak adlandırdıkları bu deneyim, taraftarların kendi özel avatarlarıyla takımın Etihad Stadyumu’nun sanal versiyonundaki etkinliklere katılmasına olanak tanıyacak. Resmi olarak yayınlanmış bir videodan alınan kesitlerde, sanal avatarlar stadyumun etrafında ve sahada koşuyor, ara sıra birlikte dans edip kutlama yaparken görünüyor. Sony’de kıdemli ürün planlayıcısı olarak görev yapan Nami Iwamoto, şirketin CES 2023 etkinliğinde; avatarlar, 3D görüntüler ve “metaverse’e özgü diğer ifadeler”in oyuncuların “yeni bir şekilde” iletişim kurmasına olanak tanıyacağını söyledi.

Ayrıca Sony’nin konsept kanıtı, bireysel oyuncuların bakış açısı da dahil olmak üzere, önemli olayların veya etkinliklerin birçok açıdan sanal olarak yeniden oluşturulmasını içeriyor. Bir video parçası, bir dizi oyuncu arasında topu takip etmeye çalışan kalecinin bakış açısından maçı gösteriyor.

Başka bir video ise, Sony’nin Manchester City oyuncularını bu metaverse alanında dijital olarak yeniden oluşturmak amacıyla, görüntülerini ve hacimsel verilerini “yalnızca yedi sensör” kullanarak nasıl kaydettiğini gösteriyor. Örneğin Sony, bir oyuncunun topla yaptığı hareketleri kaydetti ve bu çekimi sanal alanda hayranların izleyebileceği bir sahnede gösterdi. Farklı bir oyuncu ise, dans eden dev bir holograma dönüştürüldü ve bir grup avatar onu alkışlarken sahanın ortasına yerleştirildi.

İki kuruluş arasındaki iş ortaklığı ilk olarak Kasım 2021’de duyurulmuştu. O zamanlar Sony ve Manchester City benzer şekilde çalışmayı bir “konsept kanıtı” olarak tanımlamış ve “metaverse” kelimesinden bahsetmişti. Ancak bir yılı aşkın bir zaman sonra, bu deneyimin ne zaman kullanılacağı ve taraftaların bunu neden kullanması gerektiği hâlâ net biçimde belirtilmiyor.

Konuyla ilgili basın açıklamasında Sony, katılımcıların akıllı telefonlarında avatar oluşturabileceklerini kaydetti. Bu metaverse deneyiminin kullanıma sunulacağı ülkeler ve bölgeler ise hâlâ değerlendirme aşamasında bulunuyor. Ancak CES katılımcıları, Sony’nin standındaki sanal Etihad Stadyumu’nu ziyaret edebiliyor.

İLGİLİ HABERLER