Teknoloji

Sony güçlü PS4 ve akıllı telefon satışlarına rağmen zarar bekliyor

2013 mali yılına ait finansal sonuçlarını açıklayan Sony, yeniden eksi hanelere döndü. Şirket geride kalan mali yılı 1.25 milyar dolar net zararla kapattı. 75.4 milyar dolarlık satış geliri elde eden Sony’nin operasyon kârıysa 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sony 2012 mali yılını 422.2 milyon dolar net kârla kapatarak beş yıllık dönemde ilk kez yılı artıda tamamlamıştı. Ancak 2013 mali yılında işler yine eski haline dönerken, 2014 mali yılı için de 489 milyon dolar zarar öngörülüyor.

sony-logo-160813

Satışlar bir önceki yıla göre yüzde 14.3 oranında artarken, Sony bu artışı yenin zayıflamasına, akıllı telefonlara olan ilginin yükselmesine ve PlayStation 4’ün piyasaya çıkışına bağladı. Mobil birimin gelirleri bir önceki yıla göre yüzde 29.6 artarken, oyun biriminin gelirlerinde de yüzde 38.5’lik bir artış kaydedildi. Sony cep telefonu işinin kâra geçtiğini, ancak mobil biriminin çatısı altında olan VAIO satışlarındaki zararın birim performansını etkilediğine dikkat çekti. Dijital kamera biriminin satışları yüzde 2 oranında azalırken, bu düşüş pazarın genel durumuna bağlandı. Sony Ev Eğlence birimi satışlarındaki artışta katma değerli TV’lerinin önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

Toplam zararda yeniden yapılanma maliyetleri de önemli yer tutuyor. Sony bu ay başında 2013 mali yılına ilişkin öngörülerinde revizyona gitmiş ve daha karamsar bir tablo beklediğini açıklamıştı. İlk etapta yılı 50 milyar yen net kârla kapatmayı planladığını duyuran Sony, daha sonra bu rakamı 30 milyar yene çekmişti. Şirket bu dönemde CFO’luk koltuğuna da Kenichiro Yoshida’yı oturtmuştu. Sony mevcut mali yılda PS4 ve akıllı telefon satışlarının güçlü performanslarını sürdürmesini, ayrıca 4K TV satışlarının artmasını öngörüyor.

İlgili >> Sony

İLGİLİ HABERLER