Teknoloji

Sony geride kalan mâli çeyrek performansını PlayStation 3 ve diğer elektronik ürünlere borçlu

Sony’nin 2010 üçüncü mâli çeyrek yılı geride kalan tatil dönemi sayesinde oldukça bereketli geçmişe benziyor. Japon elektronik devi bu üç aylık dönemde 137.5 milyar Japon Yeni (2.66 milyon TL) operasyon geliri elde etti. Yıldan yıla bakacak olursak 2009 üçüncü mâli çeyreğine göre yüzde altı oranında düşük olsa da, bunda geçen yıla göre yüzde beş daha güçlü olan yenin payı bulunuyor.

Tüm departmanların satışları fotoğraf ve müzik servislerindeki göze çarpan düşüş dışında hemen hemen yatay seyir izlese de, operasyon gelirleri dramatik bir değişim gösterdi. Tüketici, profesyonel ve cihazlar bölümlerine ait operasyon gelirleri yüzde 47 oranında düşerek 26.8 milyar Japon Yenine (518.3 milyon TL), bağlı cihazlar ve servisler bölümünün operasyon gelirleri ise yüzde 134 oranında yükseldi ve 45.7 milyar Japon Yeni (883.9 milyon TL) olarak kaydedildi.

Birim satışlara baktığımızda, Bravia setlerinin bir önceki yılın aynı döneminde 5.4 milyon adet satılmışken geride kalan üçüncü mâli çeyrekte 7.9 milyon adet satıldığını görüyoruz. Video kameralar, kompakt dijital fotoğraf makineler ve bilgisayarlarda da makul artışlar kaydedilmiş. PSP donanımı ise büyük bir darbe almış. 2009 yılı sonunda 4.2 milyon PSP satılmış, ancak bir yıl sonra, geçtiğimiz çeyrekte 3.6 milyonluk PSP satışı kaydedilmiş. Aslında şimdilerde kâra geçebilen PlayStation 3’ün satışlarında da ufak bir düşüş var. (6.5 milyondan 6.3 milyona düşüş) Yazılım açısından baktığımızda hem PS3 hem de PSP oyunlarında yükseliş dikkat çekiyor. PS3 oyun satışları 47.6 milyondan 57.6 milyona, PSP oyun satışları ise 15 milyondan 16.4 milyona çıkmış. Neredeyse 11 yaşına girmiş olan PlayStation 2 ise hemen hemen 2.1 milyonluk donanım satış rakamını korumasını bilirken bu emektar oyun konsolu yazılım açısından büyük bir darbe almış gibi. Desteklenen yazılım ve oyun sayısı 11.2 milyondan 5.3 milyona düştü.

İlgili – Sony
İlgili – Business Week

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER