Teknoloji

Sony’yi PS4 ve kamera sensör satışları güldürdü

sony imx500

sony-logo-mwc-2015

Sony’nin hızlı bir şekilde küçülen mobil iş birimi, görüntüleme sensörü ve PS4 oyun satışlarında dikkate değer artışların kaydedildiği, buna ek olarak operasyon kârında sağlık bir büyümenin görüldüğü son mali çeyrek finans raporunda üzen taraf oldu.

Sony’nin son üç aydaki performansı bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, şirketin oyun birimi 288.6 milyar yen (6.44 milyar TL) gelir ile yüzde 12.1’lik büyüme kaydetti. Mobil iletişim biriminin gelirleri ise yüzde 16.3’lük düşüşle 280.5 milyar yene (6.26 milyar TL) geriledi.

Her ne kadar Sony’nin bilançosunda önemli bir yer tutmayı sürdürse de, telefon işi PlayStation konsol ve oyunları tarafından geçilmiş durumda. Çok yakında da şirketin görüntüleme birimi tarafından geçilecek gibi görünüyor. Kamera sensörlerini de içinde barındıran Cihaz segmentinin kazancı yüzde 35.1 oranında artış gösterdi ve 237.9 milyar yen (5.31 milyar TL) gelir elde edildi.

Sony markalı ürünlerden gelen kazanç son yıllarda istikrarlı şekilde azalıyor ve bu eğilim henüz tersine çevrilebilmiş değil. Sony’nin kamera sensörleri ise dünyanın en iyilerinden bir tanesi; Apple’ın iPhone’larında, Samsung’un Galaxy cihazlarında ve daha birçok mobil cihazda kameraların Sony sensörleri barındırdığını görüyoruz.

Öte yandan Sony’nin finansal servisler grubu da büyümesini sürdürüyor. Yıldan yıla yüzde 13.1’lik büyüme gösteren grup 279.4 milyar yen (6.24 milyar TL) gelir kaydetti.

Kâr tarafına bakıldığında Sony’nin geride kalan üç aylık dönemde 96.9 milyar yen (2.16 milyar TL) operasyon kârı elde ettiği görülüyor. Bunun 19.5 milyar yenini oyunlar, 30.3 milyar yenini de bileşenler oluşturuyor. Eğer mobil birimin ettiği 22.9 milyar yenlik zarar olmasa, Sony’nin toplam kârı daha fazla olabilirdi.

Sony’nin akıllı telefon satışları düşmekle kalmıyor, şirketin para kaybetmesine de neden oluyor. Şirket daha önce daha kârlı cihazlara odaklanacağını açıklamıştı ve bu yeni stratejinin bir parçası olarak da geride kalan çeyrek boyunca yüzde 16 oranında daha az telefon satışı gerçekleştirdi. Sony’nin bu stratejisi uzun vadede işe yarayabilir, ancak şu an için Sony’ye getirdiği tek kazanç daha az cihazı tanıtmak için gerekli olan pazarlama maliyetlerinin daha düşük olması.

İLGİLİ HABERLER