Manşetler

Sony PlayStation sayesinde Xperia’nın açığını kapattı

sony imx500
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony finans raporuSony, 2015 mali yılına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin geliri yüzde 1.3 oranında düşüşle 8.1 trilyon yene (202 milyar TL) gerilese de, net kâr bir yıl öncesine göre yüzde 666.7 oranında arttı ve 304.5 milyar yene (7.6 milyar TL) ulaştı. Operasyon kârı ise yüzde 329’luk artışla 294.2 milyar yen (7.3 milyar TL) olarak gerçekleşti. Şirketten yapılan açıklamada, gelirlerdeki düşüşün birincil nedeni olarak akıllı telefon satışlarındaki büyük düşüş gösterildi. Sony PlayStation biriminin kısmen de olsa bu açığı kapattığını belirtmeyi ihmal etmedi.

Xperia mobil birimi, Sony’nin yumuşak karnı olmayı sürdürüyor. Birimin 61.4 milyar yen (1.5 milyar TL) olarak gerçekleşen operasyon zararı, şirketin bir yıl önceki öngörüsünün yüzde 57.4 oranında üstüne çıktı. Birimin geliri geçtiğimiz yıl yüzde 20 oranında azaldı. Sony’ye göre, söz konusu düşüşte şirketin kârlılığı artırmak adına büyük ölçekli üretim gerçekleştirmeme yönündeki stratejik kararı da etkili oldu. Operasyon zararı geçtiğimiz yıl açıklanan 217.6 milyar yenin bir hayli altında olsa da, bu rakamın 176 milyar yen bozma tazminatı barındırdığını unutmamak gerekiyor. Sony’nin mobil biriminde kârlılığa nasıl ulaşacağı merak ediliyor.

Sony finans raporu, 2015’te şirketin yıldızının oyun birimi olduğunu açık biçimde gözler önüne seriyor. Birimin operasyon geliri yüzde 84.3 oranında artarak 88.7 milyar yene (2.2 milyar TL) ulaşırken, satışlar da yüzde 11.8 oranında yükseldi. Sony’den yapılan açıklamada hem PlayStation hem de PlayStation oyunlarının satışının bu tabloya olumlu etki yaptığı belirtildi. Bu yılın içinde satışa sunulacak PlayStation VR ve henüz doğrulanmasa da sıklıkla konuşulan PlayStation 4’ün geliştirilmiş versiyonu ile oyun biriminin performansının daha da yükselmesi muhtemel gözüküyor.

Kamera biriminin satışları ise genel itibarıyla yatay bir seyir izledi. Birimin geliri, yüzde 1.7 oranında azalarak 711.2 milyar yene (17.7 milyar TL) düştü. Sony, pazarın hem dijital hem de video alanında küçüldüğüne, premium modellerin satışlarıyla oluşan açığın kısmen kapatıldığına dikkat çekti.

Ev eğlence ve ses biriminin performansı konusunda da benzer şeyleri söylemek mümkün. Hem TV hem de ev ses sistemleri pazarlarındaki küçülme nedeniyle satışlar yüzde 6.4 oranında azalırken, üst sınıf LCD TV modellere ilginin artması sayesinde operasyon geliri yüzde 109.8 oranında arttı ve 50.6 milyar yene (1.2 milyar TL) yükseldi.

Görüntü sensörleri, piller, kayıt araçları gibi ürünleri kapsayan Cihazlar birimi içinse tehlike çanları çalıyor. Bir önceki yıl 89 milyar yen kâr eden birim, 2015 mali yılını 28.6 milyar yen (713 milyon TL) zararla tamamladı. 59.6 milyar yen (1.4 milyar TL) değerindeki bozma tazminatı bu tablonun oluşmasında kısmen etkili olsa da, Sony önümüzdeki dönem için de mobil kamera modüllerine olan talebin azalmasını öngörüyor. Geçmişte Apple ve Samsung gibi şirketlere mobil kamera tedarik eden Sony, büyük müşterilerinden birini kaybetmiş gibi gözüküyor. Ancak söz konusu müşterinin hangi şirket olduğu konusunda bir bilgi bulunmuyor.

İLGİLİ HABERLER