Eğlence

Sony CEO’su Kaz Hirai 4K içerik konusunda standart oluşmasını istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony, geniş kapsamlı 4K içerik dağıtım stratejisini CES 2013’te kamuoyuna duyurmuştu. Şirketin duyurusunda pek çok kişinin dikkatini çeken planlardaki belirsizlik ve 4K içerik dağıtım pazarındaki kaos Sony CEO’su Kaz Hirai’nin The Verge sitesine verdiği röpörtajla da bir kez daha ortaya çıktı.

Şirketin yıllardır kendine özel olarak sürdürdüğü Video Unlimited servisiyle 4K içerik dağıtımını karşılaştıran Hirai, 4K içeriğin herkese ulaştırılması gerektiğini, ancak bunun şirketin alışılagelmiş stratejisinden farklı olduğunu belirtti ve içerik sağlama işini yıllardır sadece kendi müşterileriyle sınırlı tuttuklarının altını çizdi. Sony’nin Video Unlimited servisi yurtdışında yıllardır aktif olsa da sadece Sony müşterilerine özel kaldığı için iTunes gibi benzer servislerin popülaritesine ulaşamamıştı.

Sony de internet tabanlı bir 4K dağıtım sistemi için henüz erken olduğunu kabul ediyor. Şirket PlayStation 3 oyunlarıyla 50 GB büyüklüğündeki dosyaların indirilmesi konusunda bir tecrübeye sahip olsa da, 4K içeriği indirmenin günler sürebileceğinin altını çiziyor. Bu uzun indirme sürelerine alışmanın kullanıcılar için bir yolculuk olduğunu söyleyen Hirai, hane internet hızının arttırılmasıyla bu sorunun ortadan kalkabileceğini ifade etti.

İçeriğin mağazalarda satılabilecek bir biçimde fiziksel formatta dağıtılmasına pek ihtimal vermeyen Hirai, yine de bu ihtimali masadan tamamen kaldırmıyor. Blu-ray standardını piyasaya yerleştirmede birlikte ettiği Panasonic’le 4K için de bir araya gelen Sony’nin bu görüşmelerin sıklığını azalttığı söyleniyor. Pazar geliştikçe 4K içeriği fiziki olarak dağıtma ihtiyacının ortaya çıkabileceğini söyleyen CEO, mevcut durumda şirketinin ağ üzerinden dağıtım seçeneğine ağırlık verdiğini belirtti. Hirai, diğer 4K standartlarının da yakın zamanda belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. En temelinde 4K kameralarda kullanılacak dosya formatının belirlenmesinin önemine vurgu yapan Hirai, rekabetçi özelliklerin başka bir konu olduğunu dile getirdi.

Bu formatın belirlenmesi konusunda akıllara gelen soruysa hangi şirketin kendi formatını kabul ettirme konusunda daha baskın çıkacağı. Samsung CES 2013’te Netflix destekli 4K içerik sağlama servisini görücüye çıkarırken, Sony’nin elinde de Blu-ray teknolojisinin avantajları bulunuyor. 4K içeriği 1080p Blu-ray içeriğine çekmek için kendi algoritmasını kullanan şirketin 4K televizyonlarında da tersi bir işlemi diğer üreticilere kıyasla daha hızlı gerçekleştirebileceği düşüncesi akıllara geliyor. 4K içeriklerin ihtiyacı olan standarda er ya da geç kavuşacağı kesin olsa da, bu sürecin nasıl gelişeceği pek çok kişi tarafından meraklı gözlerle izlenecektir.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER