Teknoloji

Sony Bravia XR A95K TV ile QD-OLED dönemini başlatıyor

Sony Bravia XR A95K TV

Sony, 2022 model TV kadrosu için büyük hedefler belirlemiş gibi görünüyor. Dünyanın ilk QD-OLED TV’si de bu kadronun en önemli parçası olarak gözler önüne çıktı. Şimdiye kadar çıkardığı OLED TV’lerde LG’den aldığı panellere kendi ayarını çeken Sony, Bravia XR A95K TV modelinde Samsung tarafından üretilen QD-OLED panellerini kullanıyor. Yeni amiral gemisi için 65 ve 55 inç olmak üzere iki boyut seçeneği sunuyor Sony, her iki seçenekte de 4K çözünürlükten vazgeçmiyor.

Samsung’un CES 2022’de kendi QD-OLED TV’sini duyurabileceği konuşulsa da, henüz böyle bir duyuru gelmiş değil. Bu da sahneye Sony’nin çıkmasını sağladı. Samsung Display, QD-OLED teknolojisini yıllardır geliştiriyor. Bu ekran teknolojisi OLED ve microLED ekranlar arasında bir yerde duruyor ve şimdilik sadece Samsung söz konusu teknolojiye sahip panelleri üretiyor.

QD-OLED teknolojisi OLED’in en iyi yönlerini (muhteşem siyahlar, sonsuz kontrast, vs.) ve Quantum Dot LED TV’lerin iyileştirilmiş parlaklık, yüksek parlaklık seviyesinde daha canlı renk reprodüksiyonu gibi özelliklerini birleştiriyor. Burada microLED gibi büyük bir yeni yaklaşımdan söz etmek mümkün olmasa da, birkaç yıldır devam eden duraklamanın ardından bir ilerleme kaydedildiği söylenebilir.

Sony, 2022 model OLED TV’leri için LG’den panel almaya devam ediyor. Kısacası iki şirket arasındaki iş ilişkisi bitmiş değil. Ancak Sony şimdi kendisini her iki teknolojiden de faydalanabilecek özel bir pozisyona yerleştirmiş durumda. Sony’nin QD-OLED ve LG’nin OLED TV’lerinin karşılaştırmalarının ilginç olacağı söylenebilir.

A95K’yı özel kılan noktalardan birisi de türünün ilk örneklerinden biri olan standı. Burada kullanıcılara standı TV’nin önüne veya arkasına koyma imkanı veriliyor. Buna ek olarak, standın boyu da ayarlanabiliyor.

A95K’nın arkası da ilginç bir görüntüye sahip. Sony’nin kabloları gizlemek için yerleşik bir çözüm sunmasının önemli olduğu söylenebilir.

A95K’da dört adet HDMI girişi bulunuyor. Bunların ikisi tam HDMI 2.1 özelliklerine sahip. Sony’nin yeni OLED’lerinin tamamı PS5 sahiplerine 120 Hz yenileme hızıyla 4K oyun oynama imkanını sunuyor. Buna ek olarak, HDR tonunun otomatik ayarlanması da panelin özellikleri arasında bulunuyor. Otomatik düşük gecikme modu da A95K’nın oyuncular tarafından sevilecek özelliklerinden biri.

Dünyanın ilk QD-OLED televizyonu olan Sony Bravia XR A95K TV ilkbaharda satışa sunulacak.

İLGİLİ HABERLER