Manşetler

Sony BRAVIA X9000A 55 inç ve 65 inç Ön İnceleme (video)

Sony’nin bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısının başrol oyuncuları hiç şüphesiz bu yılın başında düzenlenen CES 2013’te görücüye çıkan 55 inç ve 65 inç X9000A serisi modellerdi. Sony ve sektörün diğer oyuncuları gösteriyor ki, 55 inç ve 65 inç ekran büyüklükleri 4K Ultra HD TV’lerde temel boyutlar olacak. Hatta 55 inç ekran büyüklüğünün giderek daha fazla tüketiciden ilgi gördüğünü göz önünde bulunduracak olursak, ayrıca ekran boyutu küçüldükçe meydana gelmesi muhtemel görüntü bozulmalarını da dikkate alırsak, 55 inç büyüklüğün 4K Ultra HD TV’lerde temel seviye olmasını bekleyebiliriz.

sony-x9000a-4k-on-inceleme-00010

Sony’nin 55 inç ve 65 inç X9000A modelleri bir Sony klasiği hâline gelen siyah renkleriyle dikkat çekiyor. Ekranın her iki yanına yerleştirilen hoparlörlerin televizyonlara ayrı bir hava kattığını söylemek gerek. Bu havanın TV’nin altında yer alan ve ayakta durmasını sağlayan sehpayla da tamamlandığını görüyoruz. Dikkat edecek olursanız, bu sehpa tasarımlarında da önemli aşamalar kaydediliyor, geçen yılların ürünlerinde gördüklerimize göre çok daha farklı, TV’nin altında dikkat çekmeyecek kadar belirsiz duran tasarımlar görüyoruz. İşte Sony’nin X9000A serisi ürünlerinde de bu türden ayaklar kullanılmış.

Video: Sony BRAVIA X9000A Ön İnceleme

Sony X9000A’nın görüntü kalitesi bakımından kullanıcılarını fazlasıyla tatmin edeceğini daha baştan söylemek gerekiyor. Tabii ki, bunda en önemli unsur 3840 x 2160 çözünürlükte panelin kullanılıyor olması. Böylelikle şu anda çoğu evde ve iş yerinde gördüğümüz Full HD TV’lere göre dört kat daha yüksek çözünürlüklü yayınları ve görüntüleri izlemek mümkün hâle geliyor. Gerçekten X9000A serisi üründe gördüğümüz bir görüntünün aynısını Full HD bir TV’de gördüğümüzde aradaki farkı daha net biçimde anlıyoruz, 4K ile ne kadar daha fazla detayın ve daha net görüntünün sunulduğunu görüyoruz.

sony-x9000a-4k-on-inceleme-00009

Tabii ki, Sony’nin çeşitli teknolojileri de 4K Ultra HD TV’lerin sunduğu yüksek çözünürlüğü tamamlayacak nitelikte çalışıyor. Bunların içinde en dikkat çekici olanı, bizi en çok etkileyeniyse TRILUMINOS oldu. Sony’nin bu yılki üst sınıf Full HD TV serisinde de yer alan bu teknoloji sayesinde renk gamının daha fazlasını kapsayacak bir yelpaze içindeki renkler gösterilebiliyor. Bu da ekrandaki görüntüyü daha doğal, gerçeğe daha yakın şekilde ve detaylı bir biçimde görme fırsatı veriyor. Sony’nin gerçekleştirdiği toplantıda vurgu yaptığı alanlardan bir tanesi de TRILUMINOS oldu. Bu özelliğe sahip olan ve olmayan iki TV’de aynı anda oynatılan bir görüntüye baktığımızda TRILUMINOS sayesinde daha fazla detayın nasıl görülebilir kılındığını gözlerimizle gördük.

 

4K Ultra HD TV’ler piyasaya çıkıyor, ancak bu TV’lerde tüketilecek içerik konusunda aynı miktarda yol alındığını söyleyemiyoruz. Digiturk 4K yayınlara gelecek yılın sonlarında başlamayı planladığını söylüyor, 4K içerik konusunda da henüz Türkiye’de somut bir servis bulunmuyor. Sony’nin ise yurt dışında bu konu üzerinde yoğun çalışmalar yaptığını biliyoruz ve görünüşe göre bu çalışmalar Türkiye birimi tarafından da yakından takip ediliyor ve hatta bazı somut adımlar da atılıyor. Turksat 3A uydusunda Türksat tarafından başlatılan 4K test yayınlarına Sony destek veriyor ve testlerde Sony’nin 4K TV’lerinden yararlanılıyor. Bu arada Türkiye’de kullanıcılara sunulan internet bağlantı hızının ortalamasında artış olduğu takdirde internet üzerinden şu anda sadece ABD’de sunulan Sony 4K video dağıtım servisinin de ülkemize giriş yaptığını görebiliriz. Tabii ki, bu son olay hakkında Sony Eurasia yetkilileri kesin bir tarih vermiyor, bunu da belirtmemiz gerek. Bu 4K TV’leri satın alanların ilk etapta çözünürlüğü 4K’ya yükseltilen Blu-ray film veya HD uydu yayını gibi içeriklerle idare etmesi gerekecek gibi görünüyor.

sony-x9000a-4k-on-inceleme-00011

55 inç ve 65 inç X9000A serisi 4K TV’lerin görüş açıları da oldukça geniş. Ekrana epey bir yandan baktığınızda da görüntü kalitesinin değişmeden korunduğunu, renklerin hemen hemen aynı kaldığını görüyoruz. Bu da oturma odaları veya salonlarda daha fazla kişinin aynı görüntü keyfini yaşayabileceği anlamına geliyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, her iki versiyonda da ekranın yanlarına yerleştirilmiş hoparlörler bulunuyor. Bu hoparlörler standart hoparlörlere göre daha farklı bir yapı barındırıyor. Bu da hem onların daha ince olmasını hem de daha iyi bir ses çıkışı vermesini sağlıyor. 65 inç’lik model üzerinde oynatılan bir gösteri videosu sayesinde nasıl bir ses deneyiminin sunulduğunu da test etme fırsatı bulduk. Doğrusunu söylemek gerekirse BRAVIA X9000A serisinin üyeleri ek bir ev eğlence sistemi yatırımına ihtiyaç bırakmaz gibi görünüyor. Çıkan sesin şiddeti bir hayli yüksek, özellikle baslar bakımından bir hayli doyurucu bir ses çıkışının varolduğunu söyleyebiliriz. Ancak ses veya bas şiddetinin epey yükseldiği bazı noktalarda patlamaları hissetmedik de değil.

NFC, Sony’nin akıllı telefon tarafında bir hayli önem verdiği bir teknoloji olarak göze çarpıyor. Xperia serisi akıllı telefonlarda standart hâlini alan bu özellik sayesinde akıllı telefonları BRAVIA X9000A serisinin üyeleriyle konuşturmak çok daha kolay hâle geliyor. Ürünün kompakt ve kullanışlı uzaktan kumandası aynı zamanda NFC alıcısına da ev sahipliği yapıyor. Bu da Xperia akıllı telefonunuzu kumandaya dokundurarak eşleme işlemini yapmanızı ve telefonun ekranındaki görüntüyü anında TV ekranına aktarmanıza olanak sağlıyor. Sadece telefon üzerindeki multimedya dosyalarını değil, menüleri ve uygulama görüntülerini de TV ekranına yansıtma imkanına sahipsiniz.

Sony’nin 55 inç ve 65 inç 4K Ultra HD TV’leri geçen yılın sonlarında gördüğümüz 80 bin TL’lik ilk modele göre daha uygun fiyatlarıyla 4K TV keyfini biraz daha ucuza yaşama fırsatı sunuyor. Tabii ki, ucuz diyoruz ancak 10 bin TL seviyesinin birçok kişi için bir TV için verilebilecek ödenebilecek ortalama tutarın çok üzerinde olduğunu kabul etmek gerek. Yine de, eğlencesine düşkün olanlar, teknolojiye erkenden ayak uyduranlar ve en önemlisi maliyet konusunda herhangi bir derdi olmayanlar için Sony’nin 55 inç ve 65 inç 4K Ultra HD TV’leri tercih edilir gibi görünüyor.

[nggallery id=1246]

İLGİLİ HABERLER