İncelemelerManşetler

Sony Bravia W80 (KDL-55W805A) İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sony’nin 2014 model Bravia televizyonları geçtiğimiz ay düzenlenen CES 2014’te boy gösterdi. Ancak o modellerin daha Türkiye’ye gelmesine daha birkaç ay var ve o zamana kadar mağazalarda 2013 model Bravia’ları görmeye devam edeceğiz. O modellerden bir tanesi de KDL-55W805A. 55 inç televizyonların giderek daha fazla ilgi gördüğü bir zamanda, Sony’nin bu üst sınıf ürünü tercihiniz olabilir. Tabii ki, karar vermeden önce yazının devamında yer alan detaylı incelememize bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00004

İnceleme Başlıkları:
Tasarım ve BağlantılarMenülerÖzelliklerGörüntü KalitesiSonuç

Tasarım ve Bağlantılar

Sony’nin televizyonları tasarım açısından ortalamanın üstünde ve göz alıcı oluyor. W80 de bu düzeni bozmuyor. Epey ince bir çerçeve ekranın etrafını çevrelerken, bu çerçeveyle kenarların buluştuğu eğik düzlem üzerinde de turkuvaz renkli dokunuşlar dikkat çekiyor. Özellikle ışığın yansıdığı durumlarda bu düzlem televizyonun daha da havalı görünmesini sağlıyor. Yarım daire şeklindeki krom ayak da televizyonun konumlandığı noktada fazla alan kaplanmasının önüne geçiyor, aynı zamanda televizyon sanki havada duruyormuş hissi yaratıyor. Ayrıca bu ayak sayesinde televizyonu, çok da geniş olmayan açılarda döndürme fırsatı elde ediliyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00001

55W805A bağlantı seçenekleri bakımından da zengin bir ürün. Dört adet HDMI portunun bir tanesi MHL bağlantısını destekliyor ve kolay erişim için televizyonun sol kenarında bulunuyor. Arkada yer alan diğer dört adet HDMI portu da sola doğru yerleştirilmiş ve televizyonun duvara monte edilmesi durumunda bu portlara daha rahat erişim sağlanması amacıyla çıkışları aşağı doğru bakar hâle getirilmiş. Ayrıca televizyonda üç adet USB portu bulunuypr, bunlardan bir tanesi sabit diske kayıt yapma amaçlı olarak ayrılmış. Common Interface (CI) yuvası, uydu anteni girişi, karasal yayın anetini girişi, kulaklık jakı, Ethernet portu, optik dijital çıkış, SCART soketi, analog stereo girişleri, birleştirilmiş kompozit/komponent video girişi de arkada göze çarpıyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00021

55W805A ile birlikte gelen uzaktan kumanda minyatür boyutları, tasarımı ve sadeliğiyle dikkat çekiyor. Kumanda üstünde On/Off, Home, SEN, Ses, Program, Return ve Options tuşları yer alıyor. Diğer kumanda özelliklerine de ekran üstünde görünen ve kumanda üzerindeki yön tuşlarıyla kontrol edilen sanal kumanda yardımıyla ulaşılabiliyor. Öte yandan bu sanal kumanda sahip olduğu NFC desteği sayesinde tek bir dokunuşla mobil cihazla eşleşme ve görüntü aktarımını kablosuz olarak televizyona aktarma fırsatı sunuyor. Bu kumandanın dışında standart tuşlara ve özelliklere sahip ikinci bir kumanda bulunuyor, ancak o kumanda elimize ulaşmadı.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00023

Menüler

2013 model Sony televizyonları yeniden tasarlanmış bir kullanıcı arayüzüyle gelmişti. Windows Media Center kullanıcı arayüzünü andıran bu yeni tasarım gruplandırma ve gösterim açısından başarılı, kullanıcıların aradıklarına kolaylıkla ulaşmalarına olanak sağlıyor. Türkiye’de satılan modellerde ana menü içinde TV, Uygulamalar, Bağlı Cihazlar ve Ayarlar olmak üzere altı ana başlık bulunuyor ve bu görünüme kumandadaki Home tuşuna basılarak ulaşılabiliyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00005

TV bölümü altında televizyona bağlanan sabit diske yapılan kayıtlar, program rehberi, kanal listesi, favori kanal ekleme gibi araçlar yer alıyor. Uygulamalar bölümü altında en başta Sony Entertainment Network bağlantısı yer alıyor. Bu bağlantı sizi TV’ye yükleyebileceğiniz bütün akıllı TV uygulamalarına götürüyor. Ayrıca bu bölüm altına, hızlı erişim amacıyla sabitlenmiş çeşitli uygulamaları da görüyoruz. APNews, Wired, Skype, YouTube, Facebook, TV Tweet bunların arasında bulunuyor. Eğer isterseniz bu listeye başka uygulamaları da ekleyebilirsiniz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00006

Bağlı Cihazlar bölümü altından TV girişlerine bağlanmış olan tüm kaynaklara ulaşabilirsiniz. HDMI portları üzerinden bağlanmış uydu alıcısı, kablo TV alıcısı, oyun konsolu, MHL bağlantı destekli akıllı telefon kaynaklarının görüntülerine veya USB portları üzerinden bağlanmış sabit disk veya taşınabilir parmak sürücüler içindeki dosyalara ya da DLNA destekli sunuculara veya kablosuz görüntü yansıtma yapan cihazlara buradan erişlebilirsiniz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00007

Son olarak Ayarlar seçeneği altında da i-Manual, Ekran, Ses, Sistem Ayarları, Dijital Kurulum, Analog Ayarları, Dış Girişler, Ağ gibi seçenekler bulunuyor. Bu bölüm üzerinden uydu TV kanallarının ayarlarını yapabilir, TV’nizi kablosuz ağa bağlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca en iyi görüntü ve ses ayarını yapmak için de bu bölümü kullanabilirsiniz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00008

Özellikler

Sony KDL-55W805A’nın sahip olduğu uydu TV alıcısı sayesinde ek bir uydu alıcısı kullanma ihtiyacı ortadan kalkıyor. CI girişinin bulunması da, şifreli yayınları bile bu TV ile sorunsuz izleyebileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik uydu kurulumu yaparken D-Smart veya Digiturk ön ayarlarıyla otomatik arama yapabilir, bu servislerin kanal sıralamalarını temel alan bir TV kanal listesinin oluşturulmasını sağlayabilirsiniz. Elektronik Program Rehberi de kolay kullanımıyla dikkat çekerken picture-in-picture modu da bu TV tarafından sunuluyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00010

Sony’nin akıllı TV platformu sade ve kullanışlı yapısıyla dikkat çekiyor. Yukarıdaki bölümde de bahsettiğimiz gibi bunlara Home içinde yer alan Uygulamalar başlığı altından ulaşılabiliyor. Ayrıca kumandadaki SEN tuşuna basarak Sony Entertainment Network portalına erişmek ve bu portal altında yer alan tüm uygulamalara erişmek mümkün oluyor. Listede Kanal D, CNNTürk gibi yerli kaynakları da görüyoruz. SEN sayfası altında yer alan uygulamaları yükleme ihtiyacı olmaksızın, anında çalıştırabilir, dilerseniz bu uygulamaları Uygulamalar veya Ana Ekran sayfası altına ekleyebilirsiniz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00011

Facebook uygulaması televizyon ekranında, canlı TV yayınının hemen yanında bir pencere hâlinde gösteriliyor. İçerik belirli zaman aralıklarında tazeleniyor, böylelikle bir yandan TV izlerken bir yandan da sosyal ağda neler olduğunu görme fırsatı elde ediyorsunuz. Benzer imkan TV Tweet uygulaması için de geçerli. YouTube uygulaması Google tarafından sağlanan evrensel uygulama, YouTube iOS ve Android uygulamalarında sunulan ikinci ekran desteğini de sunması açısından memnun edici.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00012

Diğer çoğu akıllı TV’de olduğu gibi Sony Bravia W80’de de internet tarayıcısı bulunuyor. Oldukça hızlı çalışan ve masaüstü web sayfalarını bile kısa sürede yükleyebilen bu internet tarayıcısı ihtiyaç duyduğunuz anlarda işinizi görecektir. Kumandanın yön tuşlarını kullanarak sayfa içindeki bağlantılara atlama da yapabilirsiniz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00014

Özetleyecek olursak, Sony’nin akıllı TV servisleri sayesinde Sony KDL-55W805A’nın sunduğu TV izleme deneyimi çok daha yukarılara taşınınıyor.

Sony 55W805A sabit diskinizdeki filmleri izleme noktasında da arada herhangi bir cihaz kullanma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. TV’nin hemen kenarında, rahatlıkla erişilebilir bir noktada konumlanmış USB portlarına harici disk bağlayabilir, disk içindeki video dosyalarını TV üzerinden, alt yazılarıyla birlikte izleyebilirsiniz. Televizyon, aralarında 1080p MKV dosyalarının da bulunduğu geniş bir format desteğine sahip. Kolay kullanışlı arayüzü de izlemek istediğiniz video dosyasına kolay ve hızlı erişim sağlıyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00013

Sony’nin Xperia akıllı telefonlarında gördüğümüz TrackID özelliği 55W805A’da da yer alıyor. Bu şekilde TV’de gösterilen bir film veya dizinin ya da çalan şarkının bilgilerini Gracenote veri tabanına bağlanarak öğrenmeniz mümkün oluyor. Tabii ki, bu özelliğin kullanılabilmesi için televizyonun ağa bağlı olması gerekiyor.

Görüntü ve Ses Kalitesi

Sony’nin X-Reality Pro görüntü işlemcisi sayesinde, 1920 x 1080 Full HD panelli 55W805A görüntüleri mükemmel şekilde işliyor, detaylar herhangi bir bulanıklık veya titreşim olmaksızın gösteriliyor. IPS panel yüksek görüş açılarına sahipken siyah renk seviyeleri de ortalamalarda geziniyor. Parlaklık ve renk canlılığı bakımından da Sony’nin bu televizyonu hayal kırıklığına uğratmıyor. Standart çözünürlükteki yayınların bu TV’de gösterimi sırasında kaydedilen performans da iyi nitelikte. Tabii ki, ekran boyutu büyüdükçe piksel yoğunluğu da azalıyor, bu da TV ekranında piksellerin gözle daha kolay farkedilir hâle gelmesine neden oluyor. Yine de, bu durumun genel görüntü kalitesine çok olumsuz etkide bulunduğu söylenemez. Hareketli görüntülerde de Sony 55W805A yüksek tazeleme hızı sayesinde fena sonuç vermiyor. Bu da spor müsabakalarını, aksiyon filmlerini izlerken veya film oynarken daha fazla keyif almanızı sağlıyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00018

Sony kullanıcılara fazla ön resim ayarı seçeneği sunmuyor. Standart ve Canlı şeklinde iki ön ayar bulunurken, kullanıcılar tercihlerine göre kendi kişisel ayarlarını oluşturabiliyor. Arka ışık, kontrast, renk ve parlaklık ayarlarını elle yaparak kişisel zevklerinize uygun şekilde en iyi görüntü ayarını yapabilirsiniz.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00009

55W805A pasif 3D deneyimi sunuyor. Televizyonla birlikte gelen bir çift pasif gözlük kullanıcıların gözü yormayan ve baş ağrıtmayan bir 3D deneyimi elde etmesini sağlıyor. Ancak pasif 3D deneyimi görüntü kalitesinden epey ödün verilmesine ve elde edilen zevkin azalmasına neden oluyor. Bu nedenle 55W805A’yı test ederken 3D modunu pek de kullanmadığımızı belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca bu televizyonun standart 2D görüntüleri 3D’ye yakın bir şekilde izleme fırsatı verecek şekilde dönüştürme işlemi de yaptığını belirtmek gerekiyor. 3D ayarlarına sanal kumanda üzerinden erişmek ve görüntü ayarını bu şekilde yapmak mümkün oluyor.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00017

Sony KDL-55W805A’nın stereo hoparlörleri ek bir ses sistemi kullanmaya gerek bıraktırmayacak ses şiddeti ve kalitesi sunuyor. Tabii ki, ev sinema sistemiyle elde edeceğiniz çevresel etki ve sinema salonu hissi başka, ancak 55W805A da film veya maç izlerken ya da oyun oynarken kendinizi kaptırmanıza yardımcı olacak, görüntü kalitesinin yarattığı etkiyi tamamlayacak bir ses kalitesi sunuyor. Standart ses profilinin yanı sıra Sinema, Spor, Müzik, Oyun, Sıkıştırılmış Ses gibi farklı ses profillerinin yer aldığını görüyoruz.

Sonuç

Sony KDL-55W805A kullanıcılarını farklı açılardan memnun edecek bir cihaz. İnce çerçeveli siyah renkli gövdesi her evde tasarıma uyacak, göz rahatsızlığı yaratmayacak niteliğe sahip. Televizyonu destekleyen ayağın tasarımı da TV’nin tasarımının yarattığı etkiyi daha da güçlendiriyor. Zengin bağlantı seçenekleri sayesinde Sony’nin bu TV’sine evinizde bulunan uydu alıcısı, ses sistemi, oyun konsolu, akıllı telefon gibi cihazları rahatlıkla bağlayabilirsiniz. Üstelik port sayısının yetmediği durumlarda kablosuz bağlantı desteğinden yararlanmak da cabası.

sony-bravia-w80-55-inc-inceleme-00019

Akıllı TV özellikleri bakımından da Sony’nin bu televizyonu memnun edici seviyede. Her ne kadar yerli kaynak sayısı kısıtlı olsa da, Twitter, Facebook, YouTube, Skype gibi en fazla kullanılacak akıllı TV uygulamalarının bulunduğunu ve bunun da optimum bir akıllı TV deneyimi için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. DLNA ve harici disk erişim de multimedya deneyimini güçlendiren artılar arasında yer alıyor. NFC desteği ve Sony Xperia Android telefonlarının ekran görüntüsünü kablosuz olarak yansıtma da Sony Bravia televizyonunun artıları arasında sayılabilir.

Sony KDL-55W805A sunduğu görüntü ve ses kalitesiyle de sahiplerini tatmin edecektir. Canlı renkler, parlaklık, yeterli seviyedeki siyah renk seviyesi ve geniş görüş açılarıyla Sony’nin bu televizyonu izleyenlerini mutlu etmeyi başaracaktır.

Sony 55W805A piyasada 4700 TL civarında bir fiyattan alıcı buluyor. Piyasada bu televizyonun sahip olduğu fiyatın aşağısında, aynı özellikleri sunan modeller bulmak mümkün. Ancak Sony deneyimine bağlı kalmak isteyenler; Gracenote, NFC, Xperia telefonlarından kablosuz ekran görüntü aktarımı ve Sony tarafından sunulan akıllı televizyon deneyimini yaşamayı seçenler için bu fiyat makul karşılanabilir. Sonuçta karşımızda 55 inç’lik bir televizyon olduğunu kabul etmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER