EğlenceManşetler

Sony BRAVIA HDTV’lere MUBI ile internet üzerinden film izleme keyfi

sony-mubi-00014

TV üreticileri arasında akıllı TV uygulamaları alanında da bir rekabet söz konusu. Neden olmasın ki? Her ne kadar Sony’nin araştırması kullanıcıların yüzde 91 gibi yüksek bir kesiminin yeni bir TV alırken görüntü kalitesine önem verdiğini ortaya koysa da, akıllı TV ekosisteminin geniş olması giderek daha fazla önemli hâle gelecek. Çoğu üreticinin akıllı TV ekosistemi içinde Twitter, Facebook, Skype gibi uygulamaları görüyoruz, bunlar standart hâline geldi. Farklılaşılan alanlar ise genellikle multimedya tabanlı servisler oluyor.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde yerel iş ortaklıklarına alışkın olan Sony, internetten film izleme servisi olan MUBI ile işbirliğine gitti ve bu kapsamda MUBI akıllı TV uygulaması Sony BRAVIA Internet TV’lerde, ayrıca BRAVIA Internet servislerine erişebilen ev eğlence sistemlerinde yüklü olarak gelecek. Kullanıcılar MUBI’nin güncel film arşivinden seçtiği filmleri BRAVIA HDTV’si üzerinden, herhangi bir dosya indirmeden, doğrudan internet üzerinden oynatarak izleme fırsatı bulacak.

MUBI’nin arşivine her gün yeni bir film giriyor, bunun karşılığında yine her gün bir film çıkıyor. Sonuçta her ay yaklaşık 30 yeni film kullanıcıya sunulmuş oluyor. Filmlerin sinemalarda olduğu gibi belirli bir gösterim süresi olması gözüne kestirdiği filmi izlemek isteyenlerin kısıtlı zamanı olduğu ve çabuk davranmaları gerektiği anlamına geliyor. MUBI’nin Sony BRAVIA akıllı uygulamasındaki arşivine baktığımızda yabancı filmlerin yanı sıra klasik olmuş ve her yerde bulunmayan Türk filmlerine de rastladık. 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü alan, Şerif Gören’in Yol filmi de bunlardan bir tanesi. Bunun dışında vizyonda büyük gişe yapmış filmler de MUBI’nin arşivine sıklıkla giriyor.

sony-mubi-00012

MUBI üzerinden film izlerken kodlama işlemi internet bağlantı hızına göre dinamik bir şekilde yapılıyor. MUBI ve Sony film izlemek için minimum 1 Mbps bağlantı hızı öneriyor. Maksimum 1080p film izleme imkanı sunan bu servisin bir film başına ortalama internet tüketimi 450 MB ile 1.3 GB arasında değişiyor. Kullanıcılar dinamik kodlama özelliği yerine kodlama seçeneğini kendileri belirleyebilir, bu sayede bağlantı hızı ne olursa olsun en yüksek kalitede film izleyebilir. Tabii, bağlantı hızınız idealin altındaysa, yüksek kaliteli film izleme işlemi sırasında önbellekleme için biraz beklemeniz gerekebilir.

Galeri: Sony BRAVIA HDTV’lerde MUBI
[nggallery id=946]

MUBI yakın bir gelecekte film keyfini Sony’nin dört ekranında kesintisiz hâle getirmeyi amaçlıyor. Yani, Sony BRAVIA HDTV üzerinde izlemeye başladığınız filmi durdurup daha sonra bu filme Sony tabletleri, akıllı telefonları veya VAIO bilgisayarları üzerinden kaldığınız yerden devam etme fırsatı bulacaksınız. MUBI sistemi üyelik tabanlı olduğu için filmde kalınan yer bilgileri doğrudan üye hesabıyla ilişkilendiriliyor, bu sayede kalınan yer sistem tarafından kayıt altında tutuluyor.

MUBI film izleme servisi Sony HX850 satın alan kullanıcılara bir yıl boyunca ücretsiz olarak sunulacak. Diğer Sony BRAVIA Internet TV’leri satın alanlar da bir ay boyunca MUBI keyfini ücretsiz yaşayacak. MUBI’nin aylık üyelik bedeli 4.99 TL. Denedikten sonra memnun kalan Sony kullanıcıları ayda yaklaşık 5 TL ödeyerek MUBI’den yararlanmaya devam edecek.

MUBI uygulamasının oldukça sadece bir kullanıcı arayüzüne sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kullanıcılar tüm içeriği arayüzde fazla hareket etmeden görme, bir filmin küçük resmi üzerindeyken kumandanın OK tuşuna basıp filmi hemen izlemeye başlama fırsatına sahip. Filmle ilgili bilgileri görmek için özel bir tuş atanmış. Aynı şekilde kumandanın renkli tuşları yardımıyla navigasyon daha da iyileştirilmiş. İçerik sıralaması farklı kritelerlere göre yapılabiliyor, ayrıca kullanıcılar filmler içinde arama yapabiliyor. MUBI hazırladığı listelerle de kullanıcılarına film önerilerinde bulunuyor.

Video: Sony BRAVIA HDTV’lerde MUBI

Sony ve MUBI işbirliğini duyurmak için düzenlenen basın toplantısının soru-cevap bölümünde Sony’nin multimedya içerik servislerinin ne zaman Türkiye’ye geleceği sorusu da soruldu. Cevap olarak Sony’nin belirli bir plan dahilinde yayılımı gerçekleştirildiği ve sıranın Türkiye’ye de geleceği kaydedildi.

İlgili – MUBI

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER