Teknoloji

Sony akıllı telefon pazarında hedef küçültüyor

sony xperia xa1 plus

2018’in son üç ayının akıllı telefon üreticileri için zorlu geçtiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Apple, LG ve Samsung gibi şirketlerin açıkladığı rakamlar, bu çıkarımı doğruluyor. 2018’in ekim ve aralık ayları arasında kalan dönemi sıkıntılı geçiren şirketlerden birisi de Sony. Japon teknoloji ve eğlence devinin diğer birimlerinde işler yolunda gitse de, akıllı telefon pazarındaki sıkıntılar iyiden iyiye artmış gibi görünüyor.

2018 mali yılının üçüncü çeyreğini tamamlayan Sony’nin toplam satış ve operasyon geliri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla geriledi. Operasyon geliri ise 350.8 milyar yenden 377 milyar yene (18 milyar TL) yükseldi.

Sony’ye en çok parayı müzik, oyun ve ev eğlence birimleri kazandırdı. Mobil iletişim birimi ise 2018’in son üç ayında Sony’nin zarar eden tek parçası oldu. Akıllı telefon satışları, 2017’nin son üç takvim ayına kıyasla yüzde 37 oranında azaldı. Bu da birimin satış gelirinin 217.5 milyar yenden 137.2 milyar yene (6.2 milyar TL) gerilemesine neden oldu. Bir önceki yıl 15.8 milyar yen (754 milyar TL) kâr açıklayan birim, geride kalan üç ayı ise 15.5 milyar yen (738 milyar TL) zararla tamamladı.

Sony’nin akıllı telefon satışları özellikle ana vatanı Japonya’da, Avrupa’da ve Latin Amerika’da geriledi. Şirketten yapılan açıklamada, operasyon maliyetleri aşağıya çekilmese ortaya daha kötü bir tablonun çıkabileceği belirtildi.

Sony, akıllı telefon pazarındaki geleceği konusunda da pek umutlu görünmüyor. Şirket, önümüzdeki mart ayıyla birlikte sona erecek olan 2018 mali yılını 6.5 milyon akıllı telefon satışıyla tamamlamayı öngörüyor. Sony’nin geçtiğimiz ekim ayında belirlediği hedef 7 milyondu. Şirket, 2017 mali yılını ise 13.5 milyon akıllı telefon satarak kapatmıştı.

İLGİLİ HABERLER