Teknoloji

Sony 4K LCD’lere odaklanmak için OLED TV üretimini durduruyor

4K ekranlara olan talebin büyümesinin ve televizyon birimindeki iniş eğilimli grafiğin karşısında Sony’nin OLED TV’lerin ticari gelişimini durdurduğu söyleniyor.

Sony 2014 4K UHD & Full HD TV

Japon kurumsal haber yayıncısı Nikkei’nin haberine göre, Sony OLED ürünlerini derin dondurucuya kaldırdı ve bu ürünlerle ilgilenen departmandaki çalışanları 4K ile ilgili ürünlerin geliştirilmesine yönelik işlere aktardı. Japon şirket şu an için yüksek tepki süreli ve kontrastlı ekranların 4K setlerin küresel popülaritesine yetişemediğini düşünüyor olmalı. Bu nedenle de 4K LCD TV’lere yönelmeyi istemiş olabilir.

Bu haber şaşırtıcı görünse de, Panasonic de geçen yılın sonlarında benzer bir karar almıştı. Birçok haber ve sektörün içinden gelen bilgiler Sony’nin Samsung ve LG gibi rakipler karşısında zorlanıp zorlanmadığı noktasında merak uyanmasına neden oluyor. Özellikle de televizyon işlerinin son 10 yıldır 7.8 milyar dolar kayıp vermiş olması bununla ilgili soruların daha fazla sorulmasına neden oluyor.

Sony piyasaya OLED TV süren ilk şirketti. 2010 yılı içinde çıkan 11 inç Sony XEL-1 Türkiye’ye gelmemiş, bu ürün yurt dışında yaklaşık 3000-4000 TL seviyesi fiyattan satılmıştı. Bu TV piyasaya çıktığı sırada fiyat büyük bir problemdi. Hâlâ da bu durum problem olmaya devam ediyor. 4K LCD TV’lerle OLED ürünler arasında hatırı sayılır bir fiyat farkı bulunmaya devam ediyor.

Nikkei Sony’nin küresel 4K televizyon pazarındaki sektör lideri pozisyonuna da dikkat çekiyor. Şirket 2013’te gerçekleştirilen toplam sevkiyatın yüzde 20’lik kısmını üstlenmiş. Bu durum 4K ürünlerin Sony’nin televizyon alanındaki işlerinin uzun zaman sonra ilk kez artı yönde hareket göstermesine katkıda bulunacağını gösteriyor. Zaten Sony de önümüzdeki aylarda sekiz farklı 4K modelle mali yıl içindeki satışlarını daha da artırmayı hedefliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sony 2014 model 4K ve Full HD TV?lerini görücüye çıkardı

Yeni 4K modeller Sony’nin 2014’teki toplam düz ekran TV seçeneklerinin yarısını oluşturacak. Bir önceki yılda bu oran yüzde 10-20 seviyelerindeydi. Bu hızlı artış 4K TV’lerin ne kadar fazla önem kazanmaya başladığını gösteriyor.

İlgili >> Nikkei

İLGİLİ HABERLER