Teknoloji

Son OS X güncellemesi Java’yı internet tarayıcılarından tamamen kaldırıyor

Java bu yıl Apple’ın başını bir hayli ağrıttı. Şirket bu baş ağrısından kurtulamk için son adımlardan bir tanesini attı. Bu hafta içinde yayınlanan OS X Java güncellemesiyle birlikte Apple’ın Mac web tarayıcıları içinde yer alan Java programcık eklentisi tamamen kaldırıldı. Java programcıkları bilgisayarlarda kontrolü izinsiz şekilde ele geçirmek için kullanılan verimli yöntemlerden bir tanesi, Apple da bu tehlikenin tamamen önüne geçmek için bu programcıkların otomatik olarak çalışmasını durdurdu.

Yeni gelen güncellemeden sonra sözü edilen programcıkları internet tarayıcısı üzerinde çalıştırmak isteyen kullanıcılar gerekli olan eklentinin bulunmadığı şeklinde bir uyarıyla karşılaşıyor ve söz konusu aracı indirmek için Oracle’ın web sitesine yönlendiriliyor. Bu arada Mac ortamını Flashback benzeri zararlı yazılımlara karşı hassas hâle getiren faktörlerden bir tanesi de Apple’a has Java versiyonlarının güvenlik yamaları bakımından Oracle’dan çıkan sürümlere göre geride kalması. Bu geride kalma sonucu arada açık kalan pencere hassas sistemlere saldırı için elverişli ortamı oluşturuyor. Ancak Oracle’ın bu yılın başlarında açıkladığı üzere, artık OS X için Java doğrudan desteklenecek, Apple’ın masaüstü platformu için de güncellemeler diğer platformlarla aynı zamanda çıkacak.

Apple’ın yayınladığı son güncelleme kullanıcılar için bir kereye mahsus olmak üzere rahatsızlık yaratacak olsa da, söz konusu Java olunca Mac’ler için en güvenli ortamı da yaratmış olacak; Java’nın esamesinin varsayılan durumda okunmadığı bir ortam.

İlgili >> Apple, Ars Technica

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER