Teknoloji

Son dedikodular: iPhone 5’in akıbeti ne olacak?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın iPhone 5’i haziran ayı başında düzenlenecek olan WWDC 2011’de tanıtmayacağına dair bir durumun oluşması, şirketin yılın geride kalan dönemine ilişkin donanım planlarıyla ilgili yeni spekülasyonların yapılmasına kapı açtı.

Haziran ayında tanıtılacak yeni iPhone’un yerine, Apple’ın bu ilkbaharda beyaz renkli iPhone 4’ü piyasaya sürüp dördüncü neslin raf süresini iPhone 5’in tanıtılacağı 2011’in son çeyreğine kadar uzatmayı düşenebileceği söylenmekte. Böyle bir öteleme sayesinde yeni nesil iPhone’un 4G LTE desteği alması da sağlanabilir, böylelikle de özellikle ABD’de sıkça tanıtıldığını gördüğümüz LTE destekli Android cihazlarıyla rekabet etme şansı bulunmuş olur.

Macotakara sitesine göre Apple henüz iPhone 5 için bileşen siparişinde bulunmadı. Ve de kaynakların iddiasına göre beşinci nesil akıllı telefon, şirketin 24 Eylül tarihinde sona erecek olan 2011 mâli yılı planları içinde yer almıyor. Sitenin kaynakları yeni cihaz için 2012 yılının başı tahminlerinde bulunurken, AppleInsider ise Apple’ın 2011’in sonundaki tatil alışveriş dönemini boş geçmeyeceğini öne sürüyor.

iOS 5.0 için konuşacak olursak, TechCrunch Apple’ın geçtiğimiz yıl satın aldığı Siri’nin “sanal kişisel yardımcı” teknolojisini yeni versiyona entegre etmek için uğraştığını iddia ediyor. Ayrıca Apple’ın ses kontrol sistemini üçüncü taraf yazılımcıların erişimine açacağı da dile getiriliyor. Bir analist Apple’ın yeni veri merkezlerinin Siri ile güçlendirilmiş arama, LBS ve haritalama servislerini kullanarak çalışacağını dile getirmişti. WWDC’de iOS 5.0’ın ön gösterimi sunulduktan sonra yazılım geliştiricilerine iOS 5.0 uyumlu uygulama ve servislerini geliştirmek için gerekli zaman verilebilir, bu durumda iPhone 5 ile yenilenmiş platform aynı zamanda çıkabilir.

Son olarak, 2011’in son çeyreğinde göreceğimiz yeni iPhone 5, yukarıda da belirttiğimiz gibi Apple’a LTE işlevi açısından daha büyük bir esneklik sunacaktır. Çünkü, Qualcomm’un yeni nesil 4G yongasetlerinin belirtilen zaman aralığında çıkmış olacağı tahmin ediliyor. Her ne kadar Türkiye’yi ilgilendirmese de, LTE destekli bir iPhone 5, ABD’de faaliyet gösteren Verizon’un LTE şebekesinde düzgün bir şekilde çalışma fırsatı bulacaktır.

İlgili – Macotakara
İlgili – AppleInsider
İlgili – TechCrunch

İLGİLİ HABERLER