Manşetler

Android Uygulama İncelemesi: Solid Explorer Beta- Galeri

solid-explorer-beta-inceleme-00008

Akıllı telefon veya tablet olsun, hemen hemen her Android cihazında bir dosya yönetici uygulaması görmeye başladık. Ne var ki, bu uygulamaların çoğu kullanıcılara gereken esnekliği, pratikliği sunmuyor. İşte bu noktada Google Play Store’a gidip alternatif seçeneklere bakma ihtiyacı hissediliyor. Neyse ki, Solid Explorer daha iyisini ve pratiğini arayanlara ilaç gibi gelecek bir uygulama olarak bu mağazada mevcut.

Şu anda beta formunda olan Solid Explorer’ı ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Uygulamanın özellikleri bir hayli zengin. İki bağımsız panel kullanarak dosyalar ve klasörler arasında gezinme, paneller içinde veya arasında sürükle-bırak yöntemini kullanma, FTP, SFTP, SMB / CIFS istemcileri, FTP üzerinden dosya paylaşımı, ZIP, TAR.GZ, TAR.BZ2 ve RAR arşivlerinin desteklenmesi, TAR ve ZIP arşivleri oluşturabilme, Dropbox ve Box bulut depolama servislerinin desteklenmesi, root erişimi gibi oldukça çekici özellikler Solid Explorer Beta uygulamasının çatısı altında toplanmış.

solid-explorer-beta-inceleme-00002

Uygulamayı ilk kez açtığınızda karşınıza bir kullanım kılavuzu çıkacak ve uygulamanın nasıl kullanıldığı konusunda size yol gösterecek. Bu kılavuzun sayfalarında hızlı bir şekilde gezindikten sonra karşınızda telefonunuzda yüklü olan dosyaları göreceksiniz. Varsayılanda SD kartın içinde yer alan dosya ve klasörler açılıyor. Tabii ki, birinci ve ikinci bölmelerde varsayılanda hangi klasörlerin açılacağını Ayarlar sayfasından düzenleyebilirsiniz. Ekranın altında beş adet düğme var. Bunlar uygulamanın kullanımı sırasında hayati önem taşıyor. Üst bölümdeyse bulunduğunuz klasörü, yoluyla birlikte gösteren bir bölüm bulunuyor. Anlayacağınız karşımızda oldukça düzgün ve göze hoş gelen bir yapı var.

solid-explorer-beta-inceleme-00005

Ekran düşey yöndeyken sadece tek bir bölmeyi görüntülemek mümkün. İkinci bölmeye geçiş için parmağınızı ekran üzerinde bulunulan bölmeye göre sağa veya sola sürüklemeniz gerekiyor. Başa dönme şeklinde bir yapı söz konusu değil, yani parmağınızı sürekli aynı yönde sürükleyerek bulunduğunuz bölmeye gelemiyorsunuz. Telefonu yataya çevirdiğinizde ise her iki bölmeyi aynı ekranda görmek mümkün. Bu durumda ekranın altında yer alan navigasyon ve fonksiyon düğmeleri de ekranın sağına taşınıyor.

Bu düğmelere biraz daha yakından bakalım. New düğmesine dokunduğunuzda açılan menüde yeni klasör veya dosya oluşturma; FTP, STF veya SMB bağlantısı oluşturma veya Dropbox, Box gibi bulut depolama servislerini ekleme seçenekleri bulunuyor. Dropbox veya Box uygulamaları cihazınızda yüklüyse doğrudan bu uygulamalar üzerinden yetkilendirme işlemini tamamlamanız mümkün. Bunun ardından Dropbox veya Box’taki klasörlerinizi ve dosyalarınızı Solid Explorer üzerinden kontrol eder hâle geleceksiniz.

solid-explorer-beta-inceleme-00034

Organize düğmesi altında kes, kopyala, yapıştır, sil, hepsini seç, seç, özellikler gibi işlevler bulunuyor. Tek bir dosya üzerinde işlem yapmak için önce Select üzerine dokunup sonrasında ilgili dosyayı seçmeniz gerekiyor. Bunu yaptığınızda navigasyon çubuğu üzerinde kes, kopyala, yapıştır şeklinde işlevleri temsil eden ikonların yer aldığı bir çubuğun belirdiğini göreceksiniz. Aynı şekilde Organize düğmesine dokunduğunuzda da kullanabileceğiniz işlevler aktif hâle geliyor. Bu arada herhangi bir dosya veya klasöre bir süre dokunduğunuzda yeni bir menü penceresinin açıldığını göreceksiniz. Organize menüsü altındaki işlevlere bu şekilde daha hızlı ulaşmak mümkün. Üstelik bu menü altında arşivleme, imleme ve paylaşma işlevleri de bulunuyor. Herhangi bir dosya veya klasörle ilgili detaylı bilgiler Solid Explorer’ın dikkat çekici özellikleri arasında yer alıyor.

Filter butonu herhangi bir klasörün içindeyken orada tutulan dosya veya klasörleri belirlediğiniz harf veya anahtar kelimeye göre süzmenizi sağlıyor. Jump bölümü altında SD kart veya sistemin kök dizinine hızlı geçiş, fotoğraf veya indirilenler klasörüne atlama, ağ bileşenlerine geçiş veya yer imlerini görüntüleme gibi seçenekler sunuluyor. Menü butonu altında arama, görüntüleme seçenekleri, dosya ve klasörleri sıralama, işlem kayıtları, favorileri yönetme, dosya paylaşımı, ayarlar ve çıkış seçenekleri bulunuyor.

solid-explorer-beta-inceleme-00041

Solid Explorer dosyaları dört farklı şekilde görüntüleme fırsatı veriyor. Liste ve detaylı liste görünümleri dosyaları alt alta, tek bir sütunda sıralıyor. Detaylı görünümde ilgili dosyanın ön izlemesinin yer aldığı küçük bir resim de bulunuyor. Özellikle fotoğrafların yer aldığı klasörlerde detaylı görünüm bir hayli işe yarıyor. Liste görünümünün yanı sıra ızgara görünümünü seçmek de mümkün. Bu tarz görünüm Windows Gezgini havasını daha fazla yansıtıyor.

Menü altında yer alan dosya paylaşımı özelliği telefon veya SD kart üzerindeki dosya ve klasörleri internet tarayıcısı üzerinden görme fırsatı sunuyor. FTP erişimine açılacak klasörü belirleme fırsatı elinizde. Tabii, güvenlik için bir de şifre belirlemeniz gerekiyor. Bu adımları tamamladıktan sonra aynı ekranda yer alan Start düğmesine dokunun ve bilgisayarınızın internet tarayıcısında ftp://admin@[IP_ADRESINIZ]:9999 adresine gidin. Öncelikle bir giriş penceresi açılacak. “admin” kullanıcı adını ve belirlediğiniz şifreyi girdikten sonra paylaşıma açtığınız klasörün altında bulunan tüm alt klasörleri ve dosyaları göreceksiniz. Hangi IP adresine bağlanacağınız uygulama ekranında yazılı, bunu da hatırlatalım.

solid-explorer-beta-inceleme-00038

Solid Explorer uygulaması oldukça kullanışlı ve gelecek vaat eden bir uygulama görüntüsünü fazlasıyla taşıyor. Henüz beta sürecinde olduğu için çeşitli hatalarla karşılaşmadık değil. Örneğin arama bölümü çok iyi çalışmıyor. Arama yaptığınız dosya adı veya uzantıyla ilgili hiç sonuç getirilmiyor veya getirilse de hata mesajı alabiliyorsunuz. Bunun dışında sürükle-bırak yöntemini tam anlamıyla kullanamadık. Orada da çökmelerle karşılaştık. Yine de, bu tarz hataların zamanla gelecek yeni güncellemelerle birlikte giderileceğini düşünüyoruz. Çift bölmeli yapı, pratik düzenleme ve paylaşma işlevleri, Dropbox ve Box bulut depolama alanlarıyla entegrasyon bu uygulamayı çekici kılıyor. Eğer siz de beta aşamasındaki bu uygulamaya şans vermek isterseniz, aşağıdaki Google Play Store bağlantısını takip ederek cihazınıza kurabilirsiniz. Solid Explorer Beta Android 2.2 veya üstü cihazlarda çalışıyor.

Galeri: Solid Explorer Beta Ekran Görüntüleri
[nggallery id=904]

İlgili – Google Play Store

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER