Teknoloji

Solar Impulse 2 rekor denemesi sırasında kötü hava koşulları nedeniyle iniş yapmak zorunda kaldı

solar-impulse-2-010615

Güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2’nin yolculuğu geçtiğimiz mart ayında başlamıştı. 12 ayaktan oluşan 35 bin kilometrelik yolculuğun en uzun ayağının Çin’in Nanjing şehri ve Hawaii arasında gerçekleşmesi planlanmıştı. 120 saat sürmesi planlanan uçuşun bir hava aracının gerçekleştireceği en uzun süreli yolculuk olması amaçlanmıştı. Pasifik Okyanusu’nun geçileceği yolculuk, başlangıcından 36 saat sonra sonlanmak zorunda kaldı. Hawaii’deki hava koşullarının kötüleşmesini öngören meteorologlar, Solar Impulse 2’nin Japonya’nın Nagoya şehrine iniş yapmasına karar verdi.

Yenilenebilir enerji konusunda farklılık oluşturma amacıyla Dünya’yı dolaşan Solar Impulse 2, yolculuğunun altı ayağını daha önceden tamamlamıştı. Çin ve Hawaii arasındaki uçuşun seyahatin en zorlu ayağı olacağı daha önce de dile getirilmiş, ideal hava koşullarının yakalanması adına Çin’den yapılacak kalkış birkaç kez ertelenmişti.

Tamamen güneş enerjisiyle çalışan uçağın geceleri de havada kalabilmesi için sürekli olarak Güneş’in altında uçması gerekiyor. BBC News’in haberine göre, uçağın pliotu André Borschberg ve ekibi yolculuğun devamı için hava koşullarının iyileşmesini bekleyecek. Uçağın bir diğer pilotu Bertrand Piccard ise Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada “Yapılabilecek her şey yapıldı. Hava durumunu kontrol edemeyiz. Keşif böyle bir şey.” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER