Ulaşım

Solar Impulse 2 Atlas Okyanusu’nu geçmeyi başardı

solar impulse 2Solar Impulse 2, Atlas Okyanusu üzerindeki uçuşunu başarıyla tamamlayarak İspanya’nın Sevilla şehrine iniş yaptı. Güneş enerjisiyle çalışan uçak, Atlas Okyanusu’nu geçmeyi başaran ilk güneş enerjili uçak oldu. Uçak, geçtiğimiz pazartesi günü ABD’nin New York şehrinden havalanmıştı.

Dört günlük Atlantik ayağı, dünyayı dolaşmak için yola çıkan hava aracının rotasındaki en zorlu etaplardan birisi olarak tanımlanıyordu. Solar Impulse 2, yolculuğuna geçtiğimiz yılın mart ayında Abu Dhabi’de başlamıştı. Uçak, bugün itibarıyla yolculuğunun sekiz aşamasını tamamlamış durumda. Söz konusu etaplardan birinde uçak, 4 gün 21 saat boyunca havada kalarak Japonya’dan Hawaii’ye ulaşmıştı. Kışın bitmesini Pasifik Okyanusu’ndaki odada beklemek zorunda kalan hava aracı, 10 ay boyunca koşulların iyileşmesi için hangarda kalmıştı. Bu süreçte uçakta gerekli bakımlar da yapılmıştı.

Solar Impulse 2 standart bir otomobilden hafif olsa da, 72 metrelik kanat genişliği Boeing 747’nin kanat genişliğini aşıyor. Hava aracında bulunan 17 bin fotovoltaik hücre, motora ihtiyaç duyduğu gücü sağlıyor ve gün içinde bataryaları şarj ediyor. Böylelikle aracın gece de yola devam etmesi mümkün hâle geliyor. Isıtılmamış ve basınçsız kabininde sadece tek bir kişiyi taşıyabilen uçak, saatte ortalama 50 kilometre hızla ilerliyor. Bunun standart uçakların ortalama hızının 18 kat olduğunu belirtmek gerekiyor. Varsayımsal olarak sürekli olarak havada kalabilen uçağın yolculuk süresi pilotun dayanıklılığına göre değişiyor.

Bertrand Piccard ve Andre Borschberg, uçağın dünya etrafındaki yolculuğunu yönetiyor. İkili, Solar Impulse 2 ile temiz güneş enerjisinin potansiyelini gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

İspanya’ya inişin ardından The Guardian’a konuşan Bertrand Piccard, Atlantik ayağının yolculuğun sembolik kısmını oluşturduğunu belirtti. Pichard, her yeni ulaşım aracının ilk olarak Atlas Okyanusu’nu geçmeye çalıştığını ve bunun da okyanusa sembolik bir önem kazandırdığını dile getirdi.

Atlas Okyanusu’nun üstünde uçarken suyun üstüne vuran balinalar ve Kuzey Kutbu’ndan güneye doğru sürüklenen buz parçaları gördüğünü söyleyen Piccard, her anın bir meydan okuma olduğunu belirtti. Dört gün boyunca havada kalmanın kendisi için yeni bir şey olduğunu ifade eden pilot, kendisini bir bilimkurgu filminde gibi hissettiğini dile getirdi.

Solar Impulse 2 Abu Dhabi’ye dönüyor

Solar Impulse 2, Sevilla’dan Abu Dhabi’ye gitmek için havalanacak. Yolculuğun son ayağının da iki veya üç parçaya bölünmesi planlanıyor. Yunanistan ve Mısır olası pit-stop noktaları arasında sayılıyor. Ancak yolculuk planına son şekil hava durumuna göre verilecek.

İLGİLİ HABERLER