Ulaşım

SoftBank liderliğindeki konsorsiyum Uber’e 10 milyar dolar yatıracak

softbank uberJapon telekomünikasyon devi SoftBank ile özel ulaşım servisi Uber arasındaki yatırım görüşmeleri uzun süredir devam ediyordu. Bu görüşmeler sonunda nihayete erdi. SoftBank Uber ile büyük bir yatırım için anlaşmaya vardı.

Yapılan anlaşma çerçevesinde, SoftBank öncülüğündeki konsorsiyum, 10 milyar dolar değerinde Uber hissesi alacak. San Francisco merkezli yatırım şirketi Dragoneer, SoftBank ile birlikte konsorsiyuma öncülük edenler arasında bulunuyor.

Uber’den yapılan açıklamada, paranın Uber’in faaliyet alanlarının genişletilmesi ve teknoloji yatırımlarının artırılması amacıyla kullanılacağı belirtildi. Uber 2019’da halka açılmaya hazırlansa da, yapılacak yatırımla birlikte şirketin yönetim yapısının değişmesi muhtemel görünüyor.

Uber’den yapılan açıklamada, SoftBank ve diğer yatırımcılarla yapılan anlaşmanın şirketin uzun vadeli geleceğine dair bir güvenoyu olduğu belirtildi. Şirket yeni kaynağı teknoloji yatırımlarının yanı sıra kurumsal yönetimini kuvvetlendirmek için de kullanacağını açıkladı. Uzun süredir adı çalkantılarla anılan Uber için kurumsal kimliğin dönüşümü büyük önem taşıyor.

SoftBank Uber öncesinde de büyük yatırımlar yapmıştı

SoftBank yeni yatırımla birlikte Uber’in hisselerinin yüzde 14’ünün sahibi olacak. SoftBank Uber öncesinde başka büyük yatırımlar da gerçekleştirmişti. Japon teknoloji devi, ilk olarak 2013’te Amerikan mobil operatörü Sprint’in çoğunluk hisselerini 22 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Google’ın çatı şirketi Alphabet’ten robot üretim şirketi Boston Dynamics’i alan SoftBank, ARM için 32 milyar dolar ödemişti. Ağustos ayında New York merkezli girişim WeWork’ü 3 milyar dolar karşılığında satın alan SoftBank, teknoloji odaklı yatırım fonu Vision Fund’ın da en büyük destekçileri arasında yer alıyor. SoftBank CEO’su Masayoshi Son ise Çin’in e-ticaret devinin ilk destekçilerinden biri olmuştu. Son, Alibaba hisselerinin yüzde 30’a yakın kısmını kontrol ediyor.

İLGİLİ HABERLER