Teknoloji

SoftBank ve Suudi Arabistan dünyanın en büyük teknolojik yatırım fonunu kurdu

softbank suudi arabistanTeknolojik yatırım fonlarının büyük destek görmesi pek şaşırtıcı bir durum değil. Ancak SoftBank Suudi Arabistan ile birlikte kurduğu teknolojik yatırım fonu için ilk turda ulaştığı kaynakla bir istisna oluşturmayı başardı.

Vision Fund (Vizyon Fonu) adını taşıyan teknolojik yatırım grubu, biyoteknolojiden iletişime kadar pek çok alanda dönüştürücü teknolojileri desteklemeyi amaçlıyor. Fon için ilk turda 93 milyar dolar destek sağlanması ise SoftBank ve Suudi Arabistan’ın bu yolda yalnız yürümeyeceğini gösteriyor. 93 milyar dolarlık destek SoftBank ve Suudi Arabistan’ın ilk etapta belirlediği 100 milyar dolar hedefinin altında kalsa da, 7 milyar dolarlık açığın da 6 ay içinde kapatılması öngörülüyor. 93 milyar dolarlık kaynak bile, Vision Fund’ı dünyanın en büyük teknolojik yatırım fonu unvanının sahibi yapmak için yeterli oluyor.

Fonun destekçileri arasında oldukça büyük isimler yer alıyor. Apple ve son zamanlardaki hasmı Qualcomm, ARM, Foxconn ve Sharp, fonun teknoloji dünyasındaki destekçileri olarak dikkat çekiyor. SoftBank ve Suudi Arabistan’ın ardından fona en çok para yatıran ise Abu Dhabi merkezli Mubadala Investment isimli yatırım şirketi oldu. Şirket fona 15 milyar dolar destek sağladı.

SoftBank Suudi Arabistan ile kurduğu fon sayesinde küresel varlığını kuvvetlendirmeyi amaçlıyor

Tüm destekçiler, fona bu denli büyük destek sağlamak için çeşitli motivasyonlara sahip. SoftBank, bu büyük yatırımla Japonya dışındaki varlığını daha belirgin hâle getirmeyi amaçlıyor. ABD pazarındaki etkinlik de bu amaçlar arasında yer alıyor gibi görünüyor. Fonun ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti sırasında duyurulmasını bir tesadüf olarak değerlendirmemek gerekiyor. Suudi Arabistan ise tüm dünyanın yenilenebilir enerjiye yöneldiği bir dönemde yerel ekonomisin çeşitlendirmenin yollarını arıyor.

Küçük yatırımcılar ise fonun uzun vadede kendilerinin de işine yarayacak inovasyonların doğuşuna destek olmasını hedefliyor. Apple’ın 1 milyar dolarlık desteği küçük bir yatırım gibi görünse de, uzun vadede şirkete ciddi anlamda fayda sağlama potansiyeli taşıyor. Vision Fund’ın etkisini kısa sürede görmek mümkün olmayacak. Ancak yatırımcılar kartlarını doğru oynarsa fon, teknoloji dünyasında önemli bir değişim başlatabilir.

İLGİLİ HABERLER