Teknoloji

Snapdragon Flight destekli drone ile ilgili ipuçları

snapdragon-flight-311215

Qualcomm Snapdragon yongasetlerinin sadece telefonlarda veya diğer mobil cihazlarda değil, drone olarak adlandırılan hava araçlarında da yer almasını istiyordu ve bunun için de girişimlerini yapmaya başlamıştı. Şirket gelecek hafta CES 2016’da sergileyeceği, otomatik pilot gibi bazı özellikler barındıracak Snapdragon Flight destekli hava araçlarının nitelikleriyle ilgili ipuçları verdi.

Geçtiğimiz eylül ayında duyurusu gerçekleştirilen Qualcomm Snapdragon Flight akıllı telefon ve tabletlerde yer alan işlemcileri alıyor, bunların görüntü işleme ve diğer sensör yeteneklerini uçuş için uyumlu hâle getiriyor.

Qualcomm, Snapdragon 820’yi insansız hava araçlarında kullanımı da göz önünde bulundurarak geliştirdi. Bu yongasette yer alan GPU’nun nesne tanıma ve benzeri yetenekleri de bulunuyor.

snapdragon-flight-kamera-311215

Snapdragon Flight platfomrunda, önde yer alan çift kamerayla elde edilen görüntüler sayesinde derinlik algılaması yapılabiliyor, böylelikle hava aracı uçuş sırasında tespit ettiği engelleri saptıyor ve bunlara göre rotasını ayarlayarak çarpmayı önlüyor.

Bir başka kamera ise optik akış için kullanılıyor, belirli bir alandaki değişimi izliyor, böylelikle drone GPS işaretinin olmadığı durumlarda da bölge tespiti yapabiliyor. Söz konusu Qualcomm’un uçuş platformu olduğu için; Wi-Fi, Bluetooth, LTE ve benzeri bağlantı seçenekleri de destekleniyor.

Son olarak önde 4K kamera bulunuyor, en azından Qualcomm’un geliştirdiği referans tasarım bu şekilde. Gerçek zamanda 720p HD video da anlık şekilde drone operatörüne iletiliyor.

Her ne kadar belirtilmemiş olsa da, Qualcomm’un drone prototipi bu şirket için donanım ortağı Yuneec tarafından üretilmiş. Bu şirket 2016’da Snapdragon Flight destekli drone modelleri geliştireceğini daha önce açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER