Teknoloji

Snapdragon X20 ile 1.2 Gbps’ye varan indirme hızlarına erişmek mümkün olacak

snapdragon x20
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

snapdragon x20Qualcomm 10nm FinFET işlem teknolojisi üzerine inşa edilmiş ikinci nesil Gigabit LTE modemi Snapdragon X20 LTE yongasetin örnek üretimine başladığını duyurdu. Qualcomm’un belirttiğine göre, Snapdragon X20 LTE endüstrideki birçok ilki bünyesinde barındırıyor.

X20, 1.2 Gbps’ye varan indirme hızı sunan fiber benzeri Kategori 18 LTE desteği ile bir önceki nesle göre indirme hızlarını yüzde 20 oranında arttırıyor. Ayrıca, lisanslı ve lisansız FDD ve TDD radyo frekansları genelinde 5×20 MHz’ye varan aşağı yönlü Taşıyıcı Birleştirme (CA) ve üç kümelenmiş LTE taşıyıcıya kadar 4×4 MIMO desteği sunuyor. Bunlara ek olarak bu yongaset, Çift SIM Çift VoLTE (DSDV) kapasitesine sahip ilk Snapdragon LTE modem olma özelliğini de taşıyor. 

Qualcomm, Snapdragon X20 LTE modemin Taşıyıcı Birleştirme ve 4×4 MIMO kullanarak üst hızları Gigabit LTE hızlarına ulaştırdığını söylüyor. X20 LTE modem 12 benzersiz yayın verisini üç adet 20 MHz toplayıcı üzerinden eş zamanlı olarak alabiliyor. Her bir aşağı yönlü yayında, Snapdragon X20 LTE modemin 256-QAM desteği üst veri çıkışın 100Mbps seviyesine kadar çıkarıyor. Yukarı yönde ise 2x20MHz taşıyıcı birleştirme artı 64-QAM 150Mbps’ye varan hızları elde etmeyi mümkün kılıyor.

Snapdragon X20 LTE ayrıca daha gelişmiş çift SIM fonksiyonuna sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Böylelikle kullanıcılara cihazlarındaki her iki SIM kart üzerinden de Ultra HD Ses desteği almayı sağlıyor. Ayrıca Qualcomm’un yeni modemi, 40 hücresel frekans bandı (ABD kamu güvenliği bandı 14 ve 600 MHz bant desteği de dahil), 1000 taşıyıcı birleştirme, LTE Yayın, LTE Üzeri Ses (VoLTE) üzerinden EVS kodlayıcıyla Ultra HD ses kalitesi ve 3G ve 2G için tek radyo ses araması destekleri ile tüm önde gelen hücresel teknolojileri (LTE FDD, LTE TDD, WCDMA, TD-SCDMA, EV-DO, CDMA 1x ve GSM/EDGE) içerecek şekilde Snapdragon All Mode desteği sunuyor.     

Öte yandan Snapdragon X20, lisansız spektrum içindeki LTE için küresel standart olan LTE modem Lisanslı Yardımcı Erişim (LAA) desteğini de bünyesinde barındırıyor. Qualcomm’a göre, operatörlerin Gigabit LTE servislerini 10 MHz lisanslı spektrumda sunmalarına imkan verdiği için 5xCA ve LAA destekleri oldukça önemli ve bu sayede dünya genelinde Gigabit LTE servisi sunabilecek operatör sayısı da ciddi seviyede artacak. Ayrıca Snapdragon X20 LTE modem ABD’de yaşayanlar için Geniş Bant Radyo Servisi (CBRS) olarak adlandırılan 3.5GHz paylaşımlı spektrum desteğini de sağlayarak özel LTE tabanlı ağlar gibi yeni servislerin sunulmasına imkan tanıyor. Bu modem mevcut mobil operatörlerin daha fazla spektrum sağlayarak Gigabit LTE hizmetini sunmasını da mümkün hâle getiriyor. Gigabit LTE sayesinde daha zengin içerik, yeni bağlantı deneyimleri, uygulamalar ve kullanım modelleri sunularak 4G devriminde yeni sayfa açılırken, bu teknoloji aynı zamanda 5G mobil deneyimin de temelini oluşturuyor. 

LTE üzerinden fiber benzeri kablosuz internet hızlarını destekleyen Snapdragon X20 LTE modem, cihaz üreticilerinin kullanıcılar için yoğunlaştırılmış 360 derece video ve sanal gerçeklik, bağlantılı bulut bilişim, zengin eğlence ve anlık uygulama gibi yeni nesil bağlantı deneyimleri sunmasına imkan veriyor. Cihazlar ve şebekeler genelinde Gigabit LTE’nin büyük ölçekte yaygınlaşması ile hem cihaz üreticileri hem de operatörler gelişmiş ağ kapasitesinden ve spektral verimlilikten faydalanacak ve böylelikle kullanıcılara üstün bağlantı deneyimleri sunacak.

Qualcomm Snapdragon X20 LTE modem kullanan ilk ticari cihazların 2018 yılının ilk yarısında müşterilere sunulması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER