Manşetler

Qualcomm Snapdragon Satellite ile Apple’ın izinden gidiyor

snapdragon satellite
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın izinden giden Qualcomm, CES 2023‘te, Snapdragon Satellite adıyla Android akıllı telefonlara uydu bağlantısı desteği getireceğini duyurdu. Şirket, bu özelliği Android akıllı telefonlara getirmek amacıyla küresel bir uydu iletişim şirketi olan Iridium ile iş ortaklığı kuruyor.

Snapdragon Satellite, en yeni Snapdragon 8 Gen 2 işlemci ile çalışan belirli Android akıllı telefonlarda kullanılabilecek. Qualcomm, bunun Snapdragon 8 Gen 2 yonga setinin barındırdığı Snapdragon X70 modeminde bulunan teknoloji sayesinde mümkün olduğunu söylüyor.

Qualcomm, Snapdragon Satellite’ı, en son çipiyle birlikte, akıllı telefonlarda kullanmayı mümkün hâle getirmiş olsa da, işlevselliği kendi cihazlarında etkinleştirmek her bir cihaz üreticisinin veya hizmet sağlayıcısının kararına bağlı olacak. Şu anda hangi cihaz üreticisinin bu özelliği etkinleştirmeyi seçeceği bilinmiyor, ancak Samsung gibi önde gelen üreticilerin bu özelliği yeni nesil cihazlarında etkinleştirmesini bekliyoruz.

snapdragon satellite
Görsel: Engadget

Snapdragon Satellite diğer sınıflardaki cihazlara da açılabilir

Qualcomm, kullanım durumuna gelince, bu özelliğin ücra yerlerde veya düzgün bir hücresel şebeke kapsama alanı olmayan kullanıcıların mesaj gönderip almasına izin vereceğini söylüyor. Bu açıdan uydu bağlantısının en yeni iPhone 14 serisindekine benzer şekilde çalışacağı anlaşılıyor. Qualcomm, kullanıcılara acil müdahale hizmetleri sağlamak için de Garmin ile iş birliği yaptı.

Qualcomm, kullanıcıların önceden hazırlanmamış ve özelleştirilebilir SMS mesajlarını uydu bağlantı özelliği aracılığıyla göndermelerine izin vereceğini söylüyor. Bu, iPhone 14’ün, kullanıcıların yalnızca acil servislere önceden yazılmış yanıtlar göndermesine izin veren uydu bağlantısı özelliğinden farklılık gösteriyor.

Başlangıçta acil durum mesajlaşması için kullanılmasına ek olarak Qualcomm, Snapdragon Uydu işlevinin gelecekte başka muhtemel kullanımlarının olabileceğini belirtti. Şirket, teknolojiyi uzak, kırsal ve açık deniz konumlarında SMS üzerinden mesajlaşma ve ağ bağlantısı için kullanma olasılığından bahsetti.

Üstelik bu teknoloji sadece akıllı telefonlarla sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Qualcomm, Snapdragon Satellite’ın dizüstü bilgisayarlarda, tabletlerde, araçlarda ve IoT cihazlarında da kullanılabileceğini söylüyor. Şirket, üreticilerin ve uygulama geliştiricilerin ürünlerini farklılaştırabileceklerini ve uydu bağlantısını kullanan benzersiz markalı hizmetler sunabileceklerini ekliyor.

İLGİLİ HABERLER