Teknoloji

Snapdragon 8cx Gen 3 ile daha uzun pil ömrü ve yüksek performans

qualcomm snapdragon 8cx gen 3

Qualcomm, PC’ler için en son amiral gemisi yongasını duyurdu. Adından da anlaşılacağı gibi, geçen yılki 8cx Gen 2 modelini takip eden ve performansta bazı önemli artışlar sunan Snapdragon 8cx Gen 3 modeli geliyor.

8cx Gen 3, 5nm mimarisi üzerine kurulu ve Windows bilgisayarlar için geliştirilen ilk çiptir. 8cx Gen 2’ye kıyasla yüzde 85’e kadar daha iyi CPU performansı ve yüzde 60’a kadar daha hızlı GPU performansı vadediyor. Rakip x86 platformuna göre vat başına yüzde 60 daha fazla performans da iddialar arasında bulunuyor. Ayrıca Qualcomm, çipin birden fazla gün boyunca çalışma imkanı sağlayacak pil ömrünü desteklediğini söylüyor. Yine de, bununla ilgili çok fazla ayrıntı sağlamadı.

Önemli bir Qualcomm dizüstü bilgisayar çipinden beklenebileceği gibi, 8cx’te önde gelen bir özellik, Qualcomm’un Snapdragon X55, X62 veya X65 5G modemleri için destek sunmasıdır. Üreticilerin ne tür 5G yetenekleri sunmak istediklerine bağlı olarak kullanabilecekleri modem de değişiklik gösterebilir. Buna ek olarak, 8cx Gen 3, dışarıda olmadığınız zamanlarda kullanım için Wi-Fi 6 ve 6E’yi destekleyecektir.

Yapay zekâ tarafında olağan geliştirmeleri de görüyoruz. Daha iyi otomatik odaklama, otomatik beyaz dengesi ve video konferans için otomatik pozlamanın yanı sıra daha iyi ses için gürültü ve yankı giderme özellikleri vaat eden Qualcomm’un Spectra ISP’si de sistem dahilinde bulunuyor.

qualcomm snapdragon 8cx gen 3

Ek olarak Qualcomm, ilk 8cx’i 2018’de ilk kez duyurduğundan beri dizüstü bilgisayar çiplerinin gücü ve pil ömrü konusunda epey fazla miktarda konuşuyor, ancak Microsoft’un Surface Pro X dizüstü bilgisayarlarında görünen değiştirilmiş sürümlerin dışında bu çipler fazla modelde karşımıza çıkmadı.

Qualcomm’un işlemcileriyle birlikte çıkan bilgisayarlar, yavaş geliştirici desteği ve Apple’ın kendi Arm tabanlı M1 serisi yongalarıyla kendi bilgisayarlarına getirdiği devrim niteliğindeki ilerlemelerin hiçbirini sunmaması nedeniyle ile Windows için Intel ve AMD x86 egemenliği üzerinde pek bir etki yaratmadı.

Belki 8cx Gen 3 bunu değiştirebilir. Ancak, Qualcomm’un 2023 yılında yeni nesil Windows PC yongalarını piyasaya sürmeye başlamaya planladığını göz önünde bulundurursak, 8cx Gen 3’ün bir duraklamadan başka bir şey olmadığını düşünebiliriz. Qualcomm’un bu yılın başlarında, 1,4 milyar dolar karşılığında satın aldığı Nuvia ekibi tarafından tasarlanan bu yongalar, Apple’ın mükemmel M-serisi yongalarına rekabetçi bir işlemci sunmanın yanı sıra, Qualcomm’un belirttiğine göre, sürekli performans ve pil ömründe liderliğe sahip Windows PC’ler için performans ölçütünü belirlemek üzere tasarlanmıştır.

Snapdragon 7c Plus Gen 3 de duyuruldu

Qualcomm, 8cx Gen 3’e ek olarak yeni bir Snapdragon 7c Plus Gen 3 platformunu da duyurdu. Amiral gemisi işlemcinin aksine, 7c Plus Gen 3 hâlâ 6nm mimarisi üzerine kuruludur. Ancak 7c Gen 2’den yüzde 60’a kadar daha iyi çok iş parçacıklı CPU performansı ve yüzde 70 daha iyi grafikler vadediyor. 7c Gen 2 gibi, 7c Plus Gen 3, giriş seviyesi Windows PC’ler ve Chromebook’lar için tasarlandı, bu nedenle yeni 8cx Gen 3 kadar güçlü değil. Ancak performans artışlarına ek olarak, Qualcomm entegre bir Snapdragon X53 modem ekleyerek ilk kez seviye giriş seviyesi dizüstü bilgisayar çipleri genelinde 5G’yi etkinleştiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER