Manşetler

Snapdragon 888 için ilk benchmark test sonuçları geldi

snapdragon 888

Snapdragon 888, Qualcomm’un 2021’de Android akıllı telefonlar için kullanıma sunacağı amiral gemisi yonga seti niteliğini taşıyor. Bu yonga set ile ilgili beklentiler, tartışmasız hiç bu kadar yüksek olmamıştır. Bir yandan Apple yonga tasarımını esnetiyor ve bu durumda Qualcomm modemler mevcut donanımında yer alırken, gelecekte durum böyle olmayabilir. Öte yandan Qualcomm’un Android tarafındaki yonga üstü sistem rakipleri kendisine yaklaşabilecek seviyede bulunmuyor.

Qualcomm, Snapdragon 888 için tüm kaynakları sonuna kadar kullandı, daha sonra bu süreçte bazı geleneksel Çin inanışlarından yararlanmak için adlandırma sistemini de bir kenara bıraktı. Pandeminin olmadığı koşullarda Qualcomm, genellikle Hawaii’de gerçekleştirdiği etkinlikte yeni yonga setinin hünerlerini fiziksel olarak gösterirdi. Ancak 2020 sıra dışı bir yıl olduğu için kimse kendi benchmark testlerini gerçekleştiremiyor. Bunun yerine referans tasarımlarıyla AnTuTu, GeekBench, GFX Bench ve AITuTu gibi araçlar kullanarak yapılan testlerin sonuçlarını görüyoruz.

Qualcomm, çıkan rakamlarıyla ilgili olarak “Her kıyaslama bir Snapdragon 888 referans tasarımında çalıştırıldı ve sonraki puanlar üç yinelemenin ortalama sonucudur.” dedi. “Tüm karşılaştırmalar, kullanıcının tipik günlük kullanımı için performans ve güç tüketimi arasındaki en iyi dengeyi sağlamak için önerilen Snapdragon 888 referans tasarımındaki varsayılan ayarlar kullanılarak çalıştırıldı.”

Snapdragon 888 referans tasarımı pek bir şeye benzemeyebilir. Ticari bir cihaz olmadığı için estetik gerçekten önemli değil, ama içerisi bir güç merkezi olarak nitelendiriliyor. Snapdragon 888’in kendisi, maksimum performans için 2.84 GHz Arm Cortex-X1 çekirdeğine, üç 2.42 GHz “büyük” çekirdeğe ve güç tasarrufunu göz önünde bulunduran dört adet 1.8 GHz “küçük” çekirdeğe sahiptir.

12 GB LPDDR5 bellek ve 512 GB depolama ile eşleştirilmiştir. 6,65 inç 1080 x 2340 120 Hz ekran, USB Type-C 3.1 Gen2 ve 3780 mAh pil var. Elbette cihaz üreticileri, Android telefonlarını tam olarak nasıl yapılandıracaklarını kendileri seçecekler.

snapdragon 888

Qualcomm Snapdragon 888 benchmark sonuçları

AnTuTu 8.3.4’te referans cihaz, 735439 puan aldı. On iki ay önce ise Snapdragon 865 referans cihazı 576146 seviyesinde puanlar alıyordu.

Geekbench’in tek çekirdekli testinde Snapdragon 888 1135 puan alırken çok çekirdekli testte 3794 puan aldı. Snapdragon 865, tek çekirdekli testte 932, çok çekirdekli testte 3433 puan almıştı.

GFX Bench 5.0’da Snapdragon 888, Aztek Ruins Vulkan (Normal Katman) 1080p Ekran Dışı IFH testinde 86 fps ve Manhattan 3.0 1080p Offscreen testinde 169 fps almayı başardı. Geçen yılki Snapdragon 865, Manhattan 3.0 1080p Offscreen testinde 124 fps’ye ulaşmıştı.

AITuTu 1.3.0’da yeni referans cihazı 911883 puan aldı. Geçen yılın 865 tabanlı cihazı AITuTu 1.1.1’de yalnızca 470705 puana ulaştı. Aşağıdaki tabloda daha fazla test sonucu yer alıyor:

snapdragon 888 benchmark
Kaynak: Qualcomm

Benchmark test sonuçları tek başına kriter kabul edilmemeli

Açıkçası ve hiç şaşırtmayacak biçimde Snapdragon 888, selefinden daha güçlü. Mobil işlemci dünyası acımasızdır: Qualcomm, işleri maksimum seviyeye çıkarmaktan daha azını yapamazdı. Kağıt üzerinde hızlı bir yonga üstü sistem oluşturulmuş gibi görünse de, rakamlar konusunda fazla heyecanlanmak da zor. Tabii ki, bir işlemcinin saf performansı yalnızca uygulamaların bu yeteneklerle neleri yaptığı derecesinde yararlıdır.

Teorik olarak, cihazları veya yonga setlerini karşılaştırmak için bir yönteme sahip olmak kullanışlıdır. Gerçekte ise, kıyaslamaların değeri burada bitiyor. Bir sayı tablosundan kullanıcı deneyimini tahmin etmek neredeyse imkansızdır.nBir fotoğrafçıysanız, yapay zekâ destekli görüntü işleme yeteneği bir cihazdan memnun kalmanız için en önemli ölçü olabilir. Oyuncuların deneyimi de muhtemelen GPU’ya ve Vulkan ile grafiklerin ne kadar iyi işlendiğine bağlı olacaktır.

Yazılım da iyi bir deneyimde büyük bir rol oynar. Snapdragon 888 ile çalışan cihazınız, Android’in eski bir sürümünde takılı kalırsa daha az deneyim sunabilir. Deneyimin seviyesi sürücüler gibi şeylere ve uygulama geliştiricilerinin üzerinde çalışmak zorunda oldukları donanımdan yararlanmak için ne kadar çaba sarf ettiklerine bağlı olacaktır.

Bu nedenle yonga üreticisinin Project Treble gibi konularda Google ile daha yakın işbirliği yaptığı düşünülebilir. İki şirket yakın zamanda, Snapdragon 888 ve diğer gelecek Qualcomm yonga setlerine dayanan yeni Android telefonların dört yıllık Android işletim sistemi güncellemelerini ve dört yıllık güvenlik güncellemelerini alabilmesini sağlamak için birlikte çalışacaklarını duyurdu. Bu, Google’ın işletim sisteminin en son sürümünü çalıştıran daha fazla Android telefon olacağı anlamına geliyor.

Sonuç olarak Snapdragon 888 güçlü ve hızlı bir yonga setidir. Önümüzdeki yıl sayısız amiral gemisi Android telefonun kalbinde yer alacak. Bu telefonlar da hiç şüphesiz, inanılmaz ekranlara, son derece yetenekli kamera dizilerine, daha uzun pil ömrüne ve daha geniş bağlantı seçeneklerine sahip olacaklar. Benchmark test sonuçları ve büyük yonga üstü sistem övgüleriyle etkilenmek kolay olsa da, Qualcomm’un en yeni ve en iyilerini kullanan cihaz üreticilerinden yazılım konusunda da taahhüt talep etmek de aynı derecede önemlidir. Sonuçta, son teknoloji yazılımları çalıştırmadıktan sonra son teknoloji donanıma sahip olmanın çok da anlamı olmuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER