Teknoloji

Snapdragon 8150 ve Helio P80 yapay zekâ yarışında hızı artıracak

qualcomm snapdragon 8150 huawei

Mobil cihaz ekosistemindeki yapay zekâ kapasiteleri son 1 yıllık dönemde hatırı sayılır ölçüde gelişmiş durumda. Pek çok akıllı telefon üreticisi, cihazlarının yapay zekâ yeteneklerini artırmak için özel yongalara yer veriyor. Yeni yonga setlerinin performansı konusunda bir şey söylemek için henüz oldukça erken olsa da, Qualcomm Snapdragon 8150 ve MediaTek Helio P80, yapay zekâ yarışındaki tempoyu biraz daha yükseltecek gibi görünüyor.

AI Benchmark isimli uygulama ile gerçekleştirilen yapay zekâ odaklı benchmark testinin sonuçları, Twitter’ın güvenilir duyumcularından Ice Universe tarafından paylaşıldı. Nesne tanıma ve sınıflandırma, fotoğraf iyileştirme, anlamsal görüntü bölümlemesi ve süper çözünürlük gibi görevleri yerine getirme kapasitesinin ölçüldüğü testte, en yüksek puanı Qualcomm’un geliştirme çalışmaları hâlâ süren en yeni yonga seti aldı. Qualcomm’un yonga setini, yine hâlâ gelişim aşamasında olan MediaTek’in yeni yonga seti izledi.

Qualcomm’un aralık ayında duyurulması beklenen yonga seti, testten 22082 puan aldı. MediaTek’in ikinci sıraya yerleşen yonga seti ise testten 19453 puanla ayrıldı. MediaTek, P80’i 2018 sona ermeden duyurmayı planladığını daha önceden açıklamıştı.

snapdragon 8150Henüz resmen duyurulmayan bu iki yonga setiyle listenin geri kalanı arasında büyük bir fark bulunuyor. Bu noktada listenin geri kalanının telefonlardan oluştuğunu belirtmek gerekiyor. Üçüncü sırada 12274 puanlı OnePlus 6 bulunuyor. OnePlus 6’yı 12026 puanlı Huawei Mate 20 Pro izliyor. Huawei Mate 20, Mate 20 X ve Kirin 970 yonga seti taşıyan telefonlar ilk 10’un kalanını oluşturuyor.

Snapdragon 8150 ve Helio P80 geliştirme aşamasında oldukları için gerçek telefon tasarımlarını temsil etmiyorlar. Geliştirme aşamasındaki platformlar genellikle daha büyük fanlara sahip daha geniş kasalı tasarımlarla test ediliyor. Bu nedenle termal etkili performans kısıtlamaları, gerçek akıllı telefonlardaki gibi bir etki yaratmıyor. Dolayısıyla bu yonga setleri gerçek telefonlara yerleştirildiğinde alacakları puanların düşmesi kesin görünüyor. Ancak bu iki işlemci ve listenin geri kalanı arasındaki farkın büyüklüğü, Snapdragon 8150 ve Helio P80’in yapay zekâ performansını artıracağının garantisi olarak değerlendirilebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER