Manşetler

Yeni Snapdragon yongaları ile daha fazla orta segment Android telefonuna yapay zekâ ve gelişmiş destek gelecek

snapdragon 6 gen 1 snapdragon 4 gen 1

Qualcomm salı günü yeni nesil mobil işlemcileri Snapdragon 6 Gen 1 ve Snapdragon 4 Gen 1’in duyurularını yaptı. Bu mobil işlemcilerin amiral gemisi telefon özelliklerini daha orta seviye cihazlara getirilmesine yardımcı olması bekleniyor. Ayrıca bu iki işlemci 5G desteği, yapay zekâ geliştirmeleri ve özel donanımıyla birlikte geliyor.

Snapdragon 6 Gen 1, 200 megapiksele kadar çözünürlükte fotoğraf çekimi ve HDR video kayıt özelliği ile ikilinin daha güçlüsüdür. Ayrıca, etkinliğinize göre uygulama ve ayar önermenize yardımcı olabilecek “sezgisel AI yardımı” gibi bir özellikle birlikte geliyor. Qualcomm, yonga üstü sistemin CPU’sunun geçen yıl piyasaya sürdüğü Snapdragon 695‘ten yüzde 40’a kadar daha iyi performans gösterdiğini, GPU’sunun ise yüzde 35’e kadar daha iyi performans gösterdiğini söylüyor.

Diğer yeni işlemci Snapdragon 4 Gen 1 ise, oyun oynamaya daha az odaklanmış gibi görünüyor. AI ses yardımı için donanım desteğine ve 108 megapiksele kadar fotoğraf çekme yeteneğine ek olarak birden fazla güne varan pil ömrü vaat ediyor. Kendisinden önceki Snapdragon 480 Plus’a nazaran çok fazla bir güç yükseltmesi sunmuyor, GPU performansı söz konusu olduğunda yüzde 10’a kadar ve CPU performansı için yüzde 15’e kadar artış sağlıyor.

Snapdragon 6 Gen 1 ve Snapdragon 6 Gen 1 kablosuz bağlantı özellikleri

Her iki yonga seti de 5G şebekelerine bağlanma imkanı sunsa da, yalnızca Snapdragon 6 Gen 1 daha hızlı bağlantı için hem mmWave hem de 6Ghz altı 5G bağlantılardan faydalanabilir. 4 serisi yonga ise yalnızca 6GHz altı ile sınırlıdır. Benzer şekilde, Snapdragon 4 Gen 1 daha eski olan Wi-Fi 5’e takılı kalırken, 6 Gen 1 ise iki model içinde geliştirilmiş Wi-Fi 6E standardını kullanabilen tek seçenek oluyor.

Qualcomm’un en son orta seviye yongalarını çıkarmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Snapdragon 4 Gen 1’in bu yılın sonunda çıkması beklenirken, 6 Gen 1’in 2023’ün başında gelmesi bekleniyor. Bu durum yongaların ticari olarak kullanıma sunulmasının zamanlamasını biraz ilginç hâle getiriyor. Her ikisi de, Google Pixel 6A’nın içindeki Tensor çipi ile rekabet etmek için geç kalmış oluyor. Ayrıca ekimde piyasaya sürülecek olan Pixel 7 serisinden de sonra gelmiş olacak.

Bu yeni yongaları hangi cihazların kullanacağı henüz bilinmiyor, ancak bunların çıkışının 2023 yılına kalmasını bekleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER