Teknoloji

Snapdragon 480 ile 5G daha uygun fiyatlı Android telefonlara gelecek

qualcomm snapdragon 480 5g

Qualcomm, 5G özellikli en yeni işlemcisi Snapdragon 480’in duyurusunu gerçekleştirdi. Snapdragon 480 5G, Qualcomm’un bugüne kadarki 5G çalışmalarının kapsadığı ürünlerin büyük bir kısmından çok daha ucuz olma eğiliminde olan Android cihazlarına güç sağlayacak. Snapdragon 4 serisi yongaların içinde de ilk 5G destekli üye olma özelliğini taşıyor.

5G’li 400 serisi bir yonganı haberi ilk olarak IFA 2020’de verilmişti. Ancak bugünkü duyuru ile birlikte yeni işlemci için ilk gerçek detayları alıyoruz. Snapdragon 480, hem mmWave hem de 6 GHz altı ağları destekleyen entegre bir Snapdragon X51 modeme sahip.

5G’nin Snapdragon 400 serisine eklenmesi, yeni nesil ağ standardını tüm dünyadaki kullanıcılar için daha erişilebilir hale getirmede en büyük faktörlerden biri olabilir. Şu anda, çoğu 5G telefon yurt dışında 500 dolardan daha yüksek bir fiyat etiketi taşıma eğiliminde bulunuyor. 5G telefonlar genellikle orta veya üst segment ile sınırlı durumda. Ancak Qualcomm, Snapdragon 400 serisine bir işlemci ekleyerek, üreticilerin 125-250 dolar  aralığındaki en ucuz telefonlarına 5G’yi kolayca eklemelerini mümkün kılacak. Bu, 2021’in gerçekten de bütçeye uygun 5G telefonların geldiği yıl olabileceği anlamına geliyor.

qualcomm snapdragon 480 5g

Snapdragon 480 diğer özellikleri ile de ilgi çekici

Ancak Snapdragon 480, sadece 5G desteği nedeniyle ilgi çekici değil. Aynı zamanda selefi Snapdragon 460’a kıyasla performansta büyük bir sıçramayı da beraberinde getiriyor. Qualcomm, Snapdragon 480’in selefinin iki katı performans sunacağını özellikle söylüyor. Yapay zekâ tabanlı görevler için yüzde 70 iyileştirme ile hem CPU hem de GPU tarafında önceki modelin üstüne çıkılıyor. Özellikle, yeni Adreno 619 GPU, Kryo 460 CPU ve Qualcomm Hexagon 686 çekirdekleri aracılığıyla bu ilerleme sağlanıyor.

Ayrıca, geçmiş üst sınıf Snapdragon ürünlerinden aktarılan ve bütçe çizgisinde ilk kez sunulan birkaç özellik var. Snapdragon 480, 8nm işlemi kullanan ilk 4 serisi yonga. Buna ek olarak Quick Charge 4 Plus‘ı, 120fps FHD + panelleri, 64 megapiksel sabit fotoğrafları destekleyen ilk 4 serisi yonga olma özelliğini de taşıyor. Aynı anda üç adede kadar fotoğraf çekebilen üçlü kamera entegrasyonu için ISP desteği de bu seride ilk kez sunuluyor. Aslında bunların hiçbiri yeni özellikler değil, ancak özellikle CPU ve GPU’ya gelen performans iyileştirmeleriyle birleştirildiğinde, bütçe dostu fiyata sahip telefonların yapabileceklerini büyük ölçüde genişletecektir.

Snapdragon 480 ile çalışan ilk telefonların 2021 yılının ilk çeyreğinde gelmesi bekleniyor. Vivo, Oppo, Xiaomi, Motorola ve Nokia markalı telefonları üreten HMD önümüzdeki aylarda yeni işlemciyle çalışan telefonları piyasaya sürmesi beklenen başlıca şirketler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER