Teknoloji

4 milyon 600 bin Snapchat kullanıcısının bilgileri bir web sitesinde yayınlandı

Snapchat yeni yıla kullanıcı verilerinin çalınması gibi büyük bir talihsizlikle girdi. SnapchatDB! adını taşıyan bir web sitesi 4.6 milyonun üstünde Snapchat kullanıcısının kullanıcı adları ve telefon numaralarını yayınladı. Site bu hamlenin Snapchat uygulamasında yer alan ve veri alımını mümkün kılan bir güvenlik açığına cevap niteliğinde olduğunu belirtti.

snapchat-db-010114

SnapchatDB! sitesinde yer alan açıklamada, Snapchat’in açığı kapatmakta fazla isteksiz davrandığını, her şeyi anladığında ise çok geç olduğunu belirtildi. Ayrıca bilgilerimizi güvenerek bıraktığımız servislerin bunları saklarken daha dikkatli olmaları gerektiği de vurgulandı.

Haberi yazdığımız sırada yaptığımız kontrolde erişimin kapandığını gördüğümüz SnapchatDB! sitesi 4 milyon 609 bin 612 kullanıcı hesabına ait verileri CSV/SQL dosyaları hâlinde indirmeye sunmuştu. Son iki hanesi kapatılmış şekilde paylaşılan telefon numaraları, çalınan verilerin sadece ABD’de yaşayan kullanıcıların bu sızıntıdan etkilendiğini gösteriyor.

SnapchatDB! sitesi elindeki bütün verileri paylaşma noktasında da herhangi bir çekince yaşamıyor gibi görünüyor. Sitede “sansürlenmemiş veri tabanı için bizimle iletişim kurabilirsiniz. Uygun şartlar altında bunu yayınlamaya razı olabiliriz.” şeklinde bir mesaj da bulunuyordu.

Web sitesi kapandığı için SnapchatDB!’nin yayınladığı veri tabanını indirmek zor. Ancak site kapatılıncaya kadar veri tabanı birçok kişi tarafından indirildiği için ortalıkta dolaşıyor olmalı. Robbie Trencheny ve Will Smeindlein adlı iki yazılımcı, Snapchat kullanıcılarının veri tabanı içinde hızlı şekilde arama yapıp kendi verilerinin sızdırılanlar içinde bulunup bulunmadığını görme fırsatı sunan bir web sitesi hazırlamış.

İlgili >> Engadget, HackerNews

İLGİLİ HABERLER