Teknoloji

Snapchat’in kullanıcı sayısına koronavirüs dopingi

snapchat snaplion haber koronavirüs
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Koronavirüs salgını nedeniyle yüz milyonlarca insanın eve kapanmasından kârlı çıkan platformlardan birisi de Snapchat oldu. Servis, yılın ilk üç aylık döneminde 11 milyon yeni kullanıcı kazandı. Snapchat, 2019’un son üç ayında 8 milyon yeni abone kazanmıştı. Yeni abone sayısı konusunda beklentileri fazlasıyla aşan servisin günlük aktif kullanıcı sayısı da bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında arttı ve 229 milyona ulaştı.

Snap CEO’su Evan Spiegel, son birkaç haftada Snapchat’in kullanım oranlarının, diğer sosyal gibi, yükseldiğini dile getirdi. Spiegel, servisteki iletişim hacminin sürekli yüksek seviyede kaldığını ve bu seviyenin tatil dönemlerindeki zirve noktalarını geride bıraktığını ifade etti.

Snap CEO’sunun verdiği bilgiye göre; mart ayının son haftasında serviste arkadaşlarla kurulan iletişim oranı, ocak ayının son haftasına göre yüzde 30 oranında arttı. Bazı pazarlarda bu artış oranı yüzde 50’yi buldu.

Ancak Snapchat’in büyümesindeki tek faktörün koronavirüs salgını olmadığını da belirtmek gerekiyor. Snap CFO’su Derek Andersen, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Çeyreğin son haftalarında kullanıcılarımızın büyük kısmı evde kaldığı için yüksek kullanım oranları gördük. Ancak bunun birinci çeyrek rakamlarımızdaki etkisinin küçük olduğunu söyleyebiliriz. Sonuç olarak yıllık bazda büyüyeceğimiz belliydi ve günlük aktif kullanıcılarımız da bu etkinin dışında kalıyor.”

Tıpkı geçmiş çeyreklerde olduğu gibi, Snapchat’in Avrupa ve Kuzey Amerika dışındaki pazarlardaki güçlü büyümesi devam etti. Şirket bu büyümede yeniden tasarlanan Android uygulamasının ve artırılmış gerçeklik özelliklerinin önemli rol oynadığını dile getirdi.

Facebook ve Twitter koronavirüs salgının reklam gelirini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunsa da, Snapchat bu dönemde reklam gelirini bir önceki yıla kıyasla yüzde 44 oranında artırdı. Şirket, 2020’nin ilk üç ayını 462 milyon dolar reklam geliriyle tamamladı. Snap CEO’su Evan Spiegel, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: “COVID-19 nedeniyle pek çok reklam bütçesi küçüldü. Ancak biz çeyreğin ilk iki ayındaki hızlı büyümemiz sayesinde mart ayındaki yavaşlamayı telafi edebildik.”

İLGİLİ HABERLER