DosyaManşetler

Siri Kestirmeleri nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

siri kestirmeleri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın akıllı asistanı Siri, şirketin belirttiğine göre 500 milyondan fazla aktif cihazda kullanılıyor ve her ay 10 milyardan fazla isteğe yardımcı oluyor. Otuz altıdan fazla ülke için özelleştirilen Siri; ek dil değişkenleri, aksanlar ve lehçelerle birlikte
21 dilde destek veriyor.

Günlük işlerinizi en çok kullandığınız uygulamalarla, sadece bir dokunuş ya da sesli komutla Siri Kestirmeleri sayesinde yapabilirsiniz. iOS 12 ile birlikte kullanıcılara sunulan Siri Kestirmeleri, uygulamalardaki rutin davranışlarınızı öğrenerek önerdiği kestirmelerle iPhone’unuzda sık yaptığınız görevleri daha da hızlı bir şekilde yapmanızı sağlıyor.

Sürekli kullandığınız bir belgeye hızlıca ulaşmak, en çok iletişim kurduğunuz kişileri bir komutla aramak, arabaya bindiğinizde yol durumunu öğrenmek,, sık kullandığınız uygulamalarda en çok faydalandığınız özelliğe hızlıca ulaşmak gibi görevleri, Siri’ye kendi belirlediğiniz sihirli komutu vererek yapılabilirsiniz. Ayrıca Kestirmeler; sadece iPhone’unuzda değil, iPad ve Apple Watch’ta da kullanılabiliyor.

Sağlıklı bir hayat sizin için öncelikse “kaç adım attım?” sorusuyla hızlıca görmek, gün içinde ne kadar su içtiğinizi takip ediyorsanız Fitwell uygulamasına içtiğiniz suyu “su ekle” komutuyla ekle, zihninizi dinlendirmek için Meditasyon uygulamasından günlük meditasyonuzu sadece “meditasyon” diyerek başlatmak Siri Kestirmelerine günlük hayattan verilebilecek örnekler olarak sıralanıyor.

Siri Kestirmeleri ile en çok konuştuğunuz kişiyi sadece ismini söyleyerek arayabilirsiniz. Ya da Siri size en çok kullandığınız mesaj uygulamasını doğrudan açabilir.  Sadece “favorilerim” diyerek kaydettiğiniz Apple Music listenizi tek bir komutla çalmaya başlayabilirsiniz.

Siri, rutinlerinize göre önerilerini kilitli ekran üzerinden sizinle paylaşıyor. Ancak kendiniz de kolaylıkla yeni kestirmeler ekleyebilirsiniz. Sesinizle Siri’ye kolaylıkla hatırlayacağınız bir komutu kaydedebilirsiniz. Gününüzü planlamak için Siri?ye “Günlük planımı göster” diyerek takviminize ulaşabilirsiniz. Son çektiğinizi görmek istiyorsanız “Fotoğraflar” gibi kısa bir  komutu tanımlayabilir ve söyledikten hemen sonra uygulamaya hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Seyahat planınızı görmek için kısaca “seyahat” diyebilir ve Kayak gibi bir seyahat uygulamasından uçak ya da otel rezervasyonunuzu takip edebilirsiniz.

Siri Kestirmeleri nasıl etkinleştirilir?

 

Siri Kestirmeleri farklı şekilde etkinleştirilebilir. Siri, kullanıcıların cihazlarını nasıl kullandığına bağlı olarak ihtiyaç olduğunda Kilit Ekranınızda veya Ayarlar > Siri ve Arama bölümünde kullanışlı kestirmeler önerir. Bu kestirmelerden istediklerinizi seçip işlerinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca Siri Kestirmeleri destekleyen sık kullandığınız uygulamalarda “Siri’ye Ekle” seçeneğine dokunup uygulamalara daha hızlı erişebilirsiniz.

Siri Kestirmelerini destekleyen bazı uygulamalar

En popüler uygulamalar Siri Kestirmeleri ile entegre oluyor. Böylece favori uygulamalarınızı basit bir dokunuşla veya Siri’den isteyerek daha da kolay kullanabiliyorsunuz. iOS 12 ile birlikte sunulan kestirmeler, işe gidip gelme, daha üretken olma ve sağlıklı kalma gibi birçok konuda kullanıcıların işlerini daha hızlı halletmelerine yardımcı olmak için güçlü cihaz içi akıllı teknolojiler kullanıyor.

Güne başlarken

Sabah rutinleri Siri Kestirmeleri ile daha kolay hâle geliyor. CARROT ve Dark Sky gibi popüler uygulamalardan hava durumu raporları; “radar” ve “yağmur raporu” gibi basit sesli komutlar aracılığıyla hızla sunuluyor. Citymapper gerçek zamanlı kalkış saatleri, hat durumları ve kesinti uyarılarıyla sabah işe giderken size yardımcı oluyor. Apple Maps ile Siri Kestirmeleri sizi gitmeniz gereken yere anında ulaştırıyor.

Üretkenlik araçları

Siri Kestirmeleri kullanıcıların günlük işlerini hızlıca halletmelerine yardımcı oluyor. Kullanıcılar Kilit Ekranı’na dokunarak veya Siri’den isteyerek kolayca not paylaşmak, sesli ve görüntülü notlar hazırlamak ve yazdırmak için kestirmelere sahip Evernote gibi uygulamalara hızla erişebiliyor.

Day One uygulamasında günlük tutup güncelleyin ve doğrudan ses kaydı yapın; Fantastical ile günün programını düzenleyin ve yakındaki etkinliklerle toplantıları inceleyin; alışkanlıklarınızı Streaks ile takip edin ve kaydedin. Kullanıcılar ister işte ister evde projelerini, panolarını ve kartlarını Trello, Omnifocus 3 ve Things uygulamalarındaki kestirmelerle kolayca halledebiliyor.

Sağlıklı alışkanlıklar için

Lose It!, Yazio ve Waterminder gibi uygulamalarla kalori ve su tüketimini kolayca kaydedin. MyTherapy ile günlük ilaçlarınızın durumunu Siri’ye sormak için bir kestirme kullanın. 10% Happier veya Headspace ile günün herhangi bir saatinde hemen meditasyona başlayın.

Seyahat planlarına kolay erişim sağlayın

Siri Kestirmeleri ile seyahat etmek de kolaylaşıyor. Seyahat edenler şimdi Kestirmeler oluşturarak rezervasyondan uçuş takibi ve hatta otel konaklamalarına kadar gezilerinin her ayrıntısını birçok uygulama ile yönetebiliyor. Kullanıcılar iPhone veya iPad’lerinde tek bir dokunuşla veya Siri’den isteyerek popüler seyahat uygulamalarına hızla erişebiliyor. Siri Kestirmelerini entegre eden en popüler seyahat uygulamalarından bazıları şunlar:

Kestirmeleri entegre eden ilk havayolu şirketleri olan British Airways, American Airlines, Lufthansa ve EasyJet‘in uçuş bilgilerine şimdi sadece bir sesli komutla ulaşabiliyorsunuz. Lufthansa ile uçan kullanıcılar uçuş bilgisi ve biniş için kalan süreyi gösteren zamana bağlı bir Kestirme oluşturabiliyor veya sadece “Hey Siri, uçuşum” diyerek biniş kartını alabiliyorsunuz.

TripIt, Booking.com, Hotels.com, VRBO, HomeAway ve Kayak gibi uygulamalar şimdi, rezervasyondan sonra seyahat bilgilerine erişebilmeleri için kullanıcıların seyahat planlarını Siri’ye Ekle düğmesine tıklayarak kaydedebilmesini sağlıyor. Kullanıcılar “Seyahat planları” gibi bir ifade seçerek gelecek seyahatler için uçuş ve otel bilgilerine hızla ulaşabiliyor.

FlightRadar24 canlı uçak ve uçuş takip uygulaması, kullanıcılara tüm dünyadaki uçuşların gerçek zamanlı görüntüsünü sunuyor. Kullanıcılar; AR görünümü, hava durumu, yakındaki uçuşlar ve havalimanları hakkında bilgiler için kestirmeler oluşturarak uygulamanın bu popüler özelliklerine daha hızlı erişip gelen, giden ve hatta yerdeki uçakları takip edebiliyor.

Kestirmeler uygulaması

Birden fazla uygulamayı kullanarak birkaç tane kestirmeyi birleştirmek istiyorsanız yeni Kestirmeler uygulamasından faydalanabilirsiniz. Kestirmeler uygulaması, farklı ihtiyaçlar için çeşitli kestirme önerilerinin bir arada toplandığı kullanışlı bir galeri sunuyor. Ayrıca, sık yaptığınız işleri kolaylaştırmak için kendi kestirmelerinizi de oluşturmanızı sağlıyor.

App Store Uygulama sekmesinde bulunan “Siri Kestirmeleri ile Daha Kolay” listesine göz atabilir ve Siri Kestirmelerini aktif kullanan uygulamalara göz atabilirsiniz. Daha fazla uygulama Siri özelliklerini entegre ettikçe kullanıcılar da iOS aygıtlarındaki Kestirmelerle daha fazlasını yapabilecek.

İLGİLİ HABERLER