Teknoloji

Siri genişledikçe Apple gizlilik konusundaki hassasiyetini artırıyor

siri-turkce-090415

Apple, WWDC 2015’in açılış etkinliğinde bugüne kadarki en güçlü kişisel asistan özelliklerini görücüye çıkardı. E-postaları tarama, kişiler arasında bağdaşlık oluşturma ve özel metinlerden bağlamsal bilgi çekmek Siri’nin yeni kazandığı özellikler arasında yer alıyor. Söz konusu yeni özelliklerin telefondaki neredeyse her şeyden bilgi çekmesinin getireceği tepkileri önceden hesaplayan Apple, bu tepkileri en baştan kesecek yeni araçları duyurmayı da ihmal etmedi. Apple’ın yazılımdan sorumlu başkan yardımcısı Craig Federighi, verinin yeni Siri ve iOS özelliklerini güçlü kıldığını belirtirken, söz konusu verilerin kullanıcının cihazında saklanacağını ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacağını vurguladı. Apple, WWDC etkinliğinde kullanıcılarına “Kontrol sizde” mesajını verdi.

Her şeyin cihazda yapıldığını ve kontrolün kullanıcıda olduğunu söyleyen Craig Federighi; e-postaların, kişilerin veya fotoğrafların Apple tarafından kurcalanmadığının altını çizdi. Federighi, kullanıcı profili oluşturmak adına arama terimlerinden faydalanmadıklarını veya veri için kişisel dokümanları incelemediklerini de belirtmeyi ihmal etmedi.

Apple, veri tarama konusundaki yoğun vurguyla Gmail, Android ve diğer servislerine ait verileri hedefli reklamcılık için kullanan Google’dan farklı bir yerde durduğunu göstermiş oldu. OS X’in yeni sürümü El Capitan’da bulunan fotoğraf sıralama aracının bazı yönleri akıllara Google’ın kısa süre önce duyurduğu Fotoğraflar servisini getirse de, Apple’ın kullanıcı verilerini reklam amacıyla kullanmadığı biliniyor.

Federighi’nin arama konusundaki yorumları, geçtiğimiz ekim ayında Spotlight’ın web ve yerel arama sonuçlarını birleştirme biçimine yönelik olarak ortaya çıkan gizlilik endişelerine de bir cevap niteliği taşıyor. OS X Yosemite ile birlikte yerel Spotlight aramalarından bazıları web sonuçlarını da göstermeye başlamış ve web sonuçlarının gösterilmesi Apple’ın arama terimlerini sürekli olarak izleyip işlediği fikrinin oluşmasına yol açmıştı.

İLGİLİ HABERLER