Teknoloji

Silikon Vadisi Apple ile olan patent anlaşmazlığında Samsung’un yanında

apple-samsung-mahkeme-250812

Apple ve Samsung arasındaki patent ihlâl savaşı 2011’de başlamış ve 2012’de zirvesine ulaşmıştı. Son gelişmeler, mücadelenin alttan alta devam ettiğini gösteriyor. Aralarında Google, Facebook ve HP’nin de bulunduğu üst düzey Silikon Vadisi şirketleri, 1 Temmuzda mahkemeye bir dilekçe sunarak, patent davasında Samsung aleyhine alınan kararı protesto etti.

Süreç Apple’ın Samsung’u çoklu patent ihlâliyle suçlamasıyla başlamıştı. Şirket, Samsung’un iPhone’un yuvarlatılmış köşeler, çoklu dokunma hareketleri ve yakınlaştırma için kıstırma gibi özelliklerini çaldığını iddia etmişti. Silikon Vadisi şirketleri, Samsung aleyhine alınan kararın saçma sonuçlara yol açabileceğini ve her yıl karmaşık teknolojiler ile bileşenlerin Ar-Ge faaliyetleri için milyarlarca dolar harcayan şirketleri olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.

Inside Sources tarafından yayınlana dilekçede modern teknolojinin karmaşıklığına dikkat çekilirken, pek çok bileşenin birden fazla ürün tipinde kullanılabileceği ifade edildi. Bileşenlerin davalar için temel teşkil eder hale gelmesi durumunda her şirketin patent ihlâliyle suçlanabileceği ve inovasyon çalışmalarının kesintiye uğrayabileceği de ayrıca vurgulandı.

ABD Temyiz Mahkemesi, geçtiğimiz aylarda Samsung’un Apple’a ödeyeceği tazminat miktarının 930 milyon dolardan 548 milyon dolara indirilmesine karar vermişti. Samsung, geçtiğimiz ay Galaxy telefonlardan elde ettiği tüm kârı Apple’a aktarması yönündeki karara itiraz etmişti. Google, Facebook, Dell ve HP gibi şirketlerin desteğinin itiraz sürecinde Samsung’a faydalı olup olmayacağı ise yakında anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER