ManşetlerTeknoloji

Signal, mesajlaşma gizliliğini artıran kullanıcı adı özelliğini sunuyor

signal

Şifreli mesajlaşma servisi Signal, kullanıcıların gizliliğini daha da korumak adına önemli bir yenilik getiriyor: Kullanıcı adları. Bu yeni özellik, önümüzdeki haftalarda beta sürümü kapsamında kullanıma sunulacak. Kullanıcı adları, kişilerin telefon numaralarını paylaşmak zorunda kalmadan birbirleriyle bağlantı kurmalarını sağlayacak.

Ayarlar menüsünden “Profil” seçeneğine giderek bir kullanıcı adı oluşturabileceksiniz. Benzersiz bir kullanıcı adı oluşturduktan sonra, uygulamadaki kullanıcı adınıza işaret eden bir QR kodu veya bağlantı oluşturabilirsiniz. Diğer kullanıcılar, yeni sohbet çubuğuna kullanıcı adınızı yazıp mesaj göndererek sizinle bağlantı kurabilir. Signal’ın kullanıcı adlarına ilişkin SSS sayfasında belirtildiği üzere, kullanıcı adınızı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz, ancak diğer kullanıcılar önceki adınızı talep edebilir. Signal, kullanıcı adlarını geçen sonbaharda test etmeye başlamıştı.

Signal kullanıcı adlarının önemi ve gizlilik

Signal’daki kullanıcı adları, diğer sosyal platformlardaki hesap isimleri gibi işlev görmüyor; yani insanların Signal’da sizi tanımlamasını sağlayan girişler veya kullanıcı adları değil. Bunun yerine, telefon numaranız olmadan insanların sizinle hızlıca bağlantı kurmasına olanak tanıyan bir yol sunuyor. Şifreli mesajlaşma uygulamasına kaydolmak için hala bir telefon numarasına ihtiyacınız olacak, ancak bu numarayı başkalarıyla paylaşıp paylaşmamak size bağlı.

signal kullanıcı adı

Kullanıcı adı oluşturmayı tercih ederseniz, bu kullanıcı adı profil detaylarınızda veya sohbetlerinizde görünmeyecek. Diğer kullanıcılar, onu paylaşmadığınız sürece göremeyecek. Signal’in baş ürün sorumlusu Randall Sarafa’nın bir blog yazısında belirttiği üzere, “Başka bir deyişle, Signal üzerinde sizinle sohbet başlatmak için birisinin tam olarak benzersiz kullanıcı adınızı bilmesi gerekecek.”

Kullanıcı adlarının yanı sıra, Signal birkaç başka kullanışlı güvenlik özelliği de sunuyor. Bunlardan biri, uygulamada telefon numaranızı kullanarak sizi bulabilen kişileri kısıtlamanıza olanak tanıyan bir yol. Numaranızı bilen ve Signal’da olduğunuzu bilen herkesin size yeni bir sohbet başlatmasına izin vermek yerine, telefon numaranızı bilseler bile uygulamada sizi mesajlaşmaya veya aramaya engelleyebilirsiniz.

signal kullanıcı adı

Uygulama, kullanıcıların telefon numaralarını varsayılan olarak gizlemeye de başlayacak, eğer kullanıcılar zaten numarayı telefonlarında kaydetmemişse. Ayarlar menüsüne giderek Gizlilik > Telefon Numarası > Numaramı kim görebilir seçeneğini değiştirerek bunu her zaman değiştirebilirsiniz. Bu özellikler şu an sadece uygulamanın beta versiyonunda mevcut, bu yüzden normal uygulama sürümüne sahipseniz birkaç hafta daha beklemeniz gerekebilir.

Telefon numaranız yerine kullanıcı adınızı paylaşarak uygulama üzerinden insanlarla mesajlaşmanın daha özel olabileceği düşünülse de, bazı kişilerin bu özelliği başkalarını taklit etmek için kötüye kullanabileceği olasılığı da var. Bu riski azaltmak için, Signal kullanıcıların güvenlik numaralarını karşılaştırmasını öneriyor. Güvenlik numarası, mesajlaştığınız kişiyi doğrulamanıza yardımcı olması amacıyla tasarlanmış benzersiz bir kod. Ayrıca, uygulama, aynı isme sahip birden fazla kişiyle grup sohbetinde olduğunuzda bir banner gösterir ve başka bir kullanıcıyla ortak grup sohbetleriniz olup olmadığını gösterir. Signal’da gelecek yeni özellikler hakkında daha fazla bilgiyi uygulamanın destek sayfasında bulabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER