Teknoloji

Signal iki iPhone arasında sohbet geçmişini taşıma özelliğini getirdi

Signal iki iPhone arasında sohbet geçmişini taşıma özelliğini getirdi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Şifrelenmiş mesajlaşma uygulaması Signal, aralarında mesajlaşma geçmişinin de bulunduğu hesap verilerinizi mevcut iOS cihazından yeni bir iPhone veya iPad’e aktarma imkanı veriyor.

Bu yeni özellik uygulamanın geçen hafta yayınlanan 3.9.1 versiyon numaralı yeni sürümüyle birlikte gelmişti. Ancak şirket salı günü yayınladığı bir blog yazısıyla birlikte bu yeni özelliği detaylandırdı. Aynı zamanda sürecin nasıl işlediğini de anlattı. “İlk kez iOS’ta hiçbir bilgi kaybetmeden yeni bir cihaza yükseltmek mümkün oluyor.” dedi Signal.

Yeni süreç rahatlık ve güvenlik arasında bir denge bulma arayışının ürünü gibi görünüyor. Süreç bir QR kodu üzerinden yürüyor. Yeni cihazda oluşturulan bu kod eski cihazda taratılıyor. Daha sonra iki cihaz arasında doğrudan Wi-Fi bağlantısı kuruluyor. Wi-Fi mevcut değilse Bluetooth kullanılıyor. Yerel ağ üzerinden tüm verilerin taşınması gerçekleştiriliyor, arada herhangi bir üçüncü taraf bulut sunucusu kullanılmıyor. Signal’a göre, iletim işlemi yerelde gerçekleştiği için, büyük boyutlu dosyaların transferi bile hızlıca tamamlanıyor.

Signal gibi güvenli mesajlaşma uygulamaları, zorunlu şifre çözme riski nedeniyle sohbetleri sadece cihazların hafızasında saklanıyor. Ancak bu durum da, bir kullanıcının yazışmalarının açık edilmeden cihazlar arasında taşınması gibi uzun zamandır durmakta olan bir problemi beraberinde getiriyordu. Örneğin, WhatsApp tüm sohbet geçmişini cihaza bağlı olarak Google Drive veya iCloud‘da saklayabiliyor. Ancak kullanıcılara yedeklerin uçtan uca şifrelenmeyeceği şeklinde bir uyarı mesajı gösteriyor. iMessage yedekleri de benzer şekilde çalışıyor. Eğer bunları Apple’ın iCloud sunucularına yedeklemeyi tercih ederseniz, şifreleniyor. Ancak Apple bu yedekler için anahtarları elinde tutuyor. Kanun güçlerinden talep gelmesi durumunda şifreleri çözülmüş yedekleri bunlara sunabiliyor.

Signal’ın yeni iOS transfer özelliği rahatlık sunarken kullanıcıların anahtarlarını da ellerinde tutmalarını sağlıyor. İki cihaz arasındaki haberleşme uçtan uca şifreleniyor. Ayrıca uygulama çeşitli kontrolleri yaparak sadece beklenen verileri aldığından emin oluyor. Süreç tamamlandıktan sonra, yeni cihazda az ya da çok, aynı yerden devam etme şansını elde ediyorsunuz.

Android’deki Signal kullanıcıları bir süredir verilerini iki cihaz arasında taşıyabiliyordu. Ancak o süreç biraz daha karmaşık ve şifrelenmiş yerel yedeği Android cihazların dahili depolama alanları arasında elle taşımayı gerekli kılıyor. QR kod tabanlı yeni transfer yöntemi henüz Android’de sunulmuyor.

Bu yeni özelliğin nasıl çalıştığıyla ilgili olarak bilmeniz gereken bazı hususlar mevcut. İlk olarak Signal verisini aktarmak istiyorsanız eski cihazınıza ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, eğer yeni telefonunuza aktarım yapmadan önce eski telefonunuzdan Signal verisini temizlediyseniz, mesaj geçmişinizi tamamen kaybedersiniz. Ayrıca bu iletim yöntemi iOS ve Android arasında çalışmıyor.

Bu en son özellik, cihazları arasında geçiş yapan kullanıcılara yardım etmek için sunulanlardan bir tanesi oluyor. Mesajlaşma servisi geçen ay da profil bilgisi, hesap ayarları, engellediğiniz kişiler gibi bilgileri şifrelemenizi sağlayan PIN’leri tanıtmıştı. Bu bilgileri Signal’ın sunucularında yedeklenebilir ve daha sonra yeni bir cihazda yeniden kurulabilir. Ne var ki, bu özellik iOS iletim özelliğinin aksine, sohbetleri yedeklemenize izin vermiyor.

İLGİLİ HABERLER