Teknoloji

Shazam müzikten daha fazlasını tanımlamaya yardımcı olmak istiyor

shazam-170414

Şarkı tanıma uygulaması Shazam, sunduğu hizmeti ses tanımanın ötesine taşımak istiyor. Sunduğu servise görsel bir boyut eklemeyi de isteyen şirket, kullanıcılara telefonlarının kameralarıyla DVD’ler veya gıda maddelerini tanımlama hizmetini sunmayı planlıyor.

Reuters’a konuşan Shazam CEO’su Rich Riley, Shazam ile yapılabilecek şeylerin evrenini genişletmeyi ve Shazam’ın meşhur mavi butonunun kapasitesini artırmayı planladıklarını dile getirdi.

Shazam’ın görsel arama özelliğinin nasıl işleyeceği ise belirsizliğini koruyor. Reuters’ın haberinde uygulamanın gerçek objeler üstündeki bilgilerden faydalanacağı belirtilse de, halihazırda barkod tarama veya farklı görüntü tanıma yöntemleriyle aynı hizmet sağlanabiliyor.

Shazam’ın görsel tanıma konusunda hangi yöntemi kullanacağı kesinlik kazanmasa da, görsel tanımanın servis için farklı kapılar açabileceği rahatlıkla söylenebilir. Spotify, Deezer ve iTunes gibi müzik servisleriyle anlaşmalar yapan Shazam, tespit edilen şarkıların daha sonra çevrim içi ortamda dinlenmesini veya satın alınmasını mümkün kılıyor. Benzer bir imkanın somut ürünler için de sunulması, Shazam açısından oldukça kârlı bir yatırım olma ihtimali taşıyor. Aylık 100 milyon aktif kullanıcısı bulunan Shazam’ın görsel tanımayı da hizmetlerine eklemesi durumunda reklamcıların gözdesine dönüşmesi kimseyi şaşırtmayacaktır.

Shazam CEO’su Rich Riley, iş modellerinin gerçek ve gelişmiş olduğunu, bu nedenle diğer web uygulamalarından veya kuruluş aşamasındaki şirketlerden farklı bir yerde konumlandıklarını ifade etti. Geçtiğimiz ocak ayında 30 milyon dolar yatırım alan Shazam’ın piyasa değeri 1 milyar dolara ulaşmıştı.

İLGİLİ HABERLER