Teknoloji

Sharp ve Qualcomm IGZO/MEMS mobil ekranların üretimi için anlaştı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Sharp ve Qualcomm’un iştiraki Pixtronix arasında 120 milyon dolarlık bir iş anlaşması imzalandı. Bu anlaşma kapsamında pazar payı giderek azalan Sharp ve Pixtronix mobil cihazlar için enerji tasarrufu sağlayan IGZO ekranların üretimini gerçekleştirecek. Qualcomm’un Sharp’a 9.9 milyar yene kadar para akıtmasını sağlayacak bu anlaşma öncesinde Sharp’ın aralarında Qualcomm’un da bulunduğu çeşitli ABD şirketlerinin kapısını yatırım için çaldığı haberleri çıkmıştı.

Sharp ABD’li şirketlerin yolunu tutmadan önce Apple’ın üretim ortağı Foxconn ile de görüşmeler yapmıştı, ancak bu görüşmeler de pek olumlu sonuçlanmadı. Sonuç olarak Sharp ve Pixtronix IGZO ve MEMS görüntü teknolojilerini birleştiren panelleri beraber geliştirecek ve üretimini gerçekleştirecek. Bu ekranlarla ilgili çalışmalar Sharp’ın Japonya’nın Yonago şehrinde bulunan LCD panel fabrikasında gerçekleştirilecek.

Ekran üretiminde kullanılacak teknoloji Sharp’ın farklı bir yarı iletken kullanımıyla güç tüketimini düşürmeyi mümkün kılan, aynı zamanda potansiyel piksel yoğunluğunu artıran indiyum galyum çinko oksit üretim yöntemiyle, Qualcomm’un iştiraki Pixtronix’in güç ihtiyacını azaltırken görüntü kalitesini de artıran dijital kapakların kullanıldığı mikro elektro mekanik sistemlerin birleşimi olacak.

Qualcomm Pixtronix şirketini bu yılın başlarında satın almıştı. Aslında o zamanlar şirketin MEMS teknolojisini e-kitaplar için ürettiği düşük güç tüketimli mirasol ekranlarda kullanacağı düşünülmüştü. Ne var ki, mirasol projesini yıl ortalarında kenara itti, bunun yerine teknolojinin lisanslanması yoluna gidildi.

Sharp yaptığı açıklada MEMS görüntü teknolojisinin iki şirket tarafından ortaklaşa geliştirileceğini, bu teknolojiyi barındıran ekranların çok ince taneli işleme teknolojisi ve mevcut ekran üretim alt yapısını kullandığını kaydetti. Yüksek renk üretimi ve düşük güç tüketimiyse bu teknolojinin avantajları arasında sıralandı. Aslında Sharp ve Pixtronix’in son 18 aydır birlikte çalıştığı kaydedildi.

Sharp bu anlaşmanın küçük ve orta büyüklükteki LCD ekran işlerine katkı sağlamasını umuyor. Ne var ki, şirket geliştirme ve başlangıç aşamasındaki yatırımın hemen başlayacağını belirtmekle birlikte esas üretimin ne zaman başlayacağının henüz kesinleşmediği konusunda da uyarıda bulundu. Japon şirket finansal ve teknolojik açıdan uygun bulduğu koşullarda adım atmaya kararlı.

Öte yandan, Qualcomm ve Sharp aralarında yongaset üretiminin de bulunduğu gelecekteki muhtemel işbirlikleri için de kapıyı açık tutuyor.

İlgili >> SlashGear

İLGİLİ HABERLER