Teknoloji

Sharp OLED ekran paneli üretimine başladı

sharp oledSharp OLED ekran paneli üretimine başlama konusundaki planını daha önce açıklamıştı. Bu planını uygulamaya koyan şirket, ilk etapta kendi markasını taşıyan Aquos telefonlarda kullanacak kadar OLED panel üretmeyi öngörüyor. Ancak Japon üreticinin önümüzdeki dönemde başka şirketlerin de ihtiyacını karşılayacak ölçüde OLED ekran üretebileceği belirtiliyor.

Hâli hazırda akıllı telefonlar için OLED panel pazarında Samsung’un tartışmasız bir hakimiyeti bulunuyor. Güney Koreli elektronik devi pazarın yüzde 90.1’lik kısmını elinde bulunduruyor. Bir diğer Güney Koreli şirket LG ise yüzde 7.7 ile Samsung’u oldukça uzaktan takip ediyor. Bu tablo Samsung’un pazarda bir tür tekel olduğu anlamına geliyor. Şirket bu sayede fiyatları yüksek tutma ve OLED panel üretimindeki zorluklara rağmen kâr etme imkanını elde ediyor.

Apple’ın bugüne kadarki en pahalı akıllı telefonu olan iPhone X, aynı zamanda şirketin OLED ekranlı ilk telefonu olma özelliğini de taşıyor. iPhone X’u pahalı kılan unsurlar arasında da OLED ekran paneli başı çekiyor. iPhone’un satış rakamları nedeniyle ihtiyaç duyulan panel sayısını Samsung’dan başka bir şirketin tedarik edemeyecek olması Apple’ı doğrudan Samsung’a yöneltmişti. Cupertino merkezli şirket için akıllı telefon pazarındaki en büyük rakibi Samsung’a bu kadar çok para kazandırmak da pek hoş bir durum olmamıştı. Bunun için alternatif üretici arayışına giren Apple LG ile de anlaşmış olsa da, LG’nin düşük üretim kapasitesi nedeniyle Apple’ın Samsung’a olan bağımlılığı devam ediyor.

Sharp OLED üretimindeki gerçek kapasitesini görmek için yaklaşık 6 aylık bir süreye ihtiyaç duyacak gibi görünüyor. Büyük hacimli üretimi başarabilmesi durumunda Japon üreticinin önünde yeni ve büyük fırsatların belireceğini söylemek çok zor değil.

İLGİLİ HABERLER