Teknoloji

Scott Kelly 1 Nisanda emekliye ayrılıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

scott kelly

Kısa süre önce neredeyse 1 yıl boyunca devam eden uzay seyahatini tamamlayarak Dünya’ya dönen astronot Scott Kelly, 1 Nisan itibarıyla NASA’daki görevinden emekliye ayrılacak. NASA’nın Bir Yıl Görevi çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 340 gün geçiren Kelly, uzun süreli uzay yolculuklarının insan vücudu üzerindeki etkilerinin ölçülmesini mümkün kılmıştı. NASA’dan yapılan açıklamada, Kelly’nin görevle ilgili takip testlerine katılmayı sürdüreceği ve araştırmalar için sıvı örnekleri vereceği belirtildi. Ancak Kelly, bir daha NASA bünyesindeki bir uzay yolculuğuna katılmayacak.

Kelly, arkasında etkileyici bir kariyer bırakarak emekliye ayrılıyor. 1996’da NASA’ya katılan Kelly, dört uzay yolculuğu gerçekleştirdi. Uzayda toplam 520 gün geçirerek Amerikan astronotları arasında zirveye çıkan Kelly, kısa süre sonra bu rekoruna veda edecek. 18 Martta Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan NASA astronotu Jeff Williams, görevini tamamladığında uzayda toplam 534 gün geçirmiş olacak.

Kelly, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevi esnasında sosyal medyayı aktif biçimde kullanmasıyla da dikkat çekmişti. Dünya’nın uzaydan çekilmiş 700’den fazla fotoğrafını paylaşan Kelly, su pinponu oynaması veya goril kostümü giymesiyle de takipçilerine eğlenceli dakikalar yaşatmıştı.

NASA’dan tepe yöneticisi Charles Bolden’ın imzasıyla yayınlanan açıklamada ise Kelly’ye Dünya’da geçireceği zamandan fedakarlık ederek bilimsel çalışmalara yaptığı katkıdan ötürü teşekkür edildi.

NASA’dan emekliye ayrılacak olsa da, Kelly için uzay defteri tamamen kapanmayabilir. Ünlü astronot, gelecekte özel bir uzay yolculuğu şirketiyle bir kez daha uzaya gitmeyi düşünebileceğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER