İncelemelerManşetler

SanDisk Extreme USB 3.0 Flash Drive 16 GB İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sandisk-extreme-usb-3-0-inceleme-00004

Flaş bellekler cebe sığmayı kolaylaştıran fiziksel boyutları ve kolay taşınabilirlikleriyle gerçekten fazlasıyla verimli cihazlar. Üstelik USB 3.0 desteğinin nimetlerinden yararlanmaya başlamalarıyla birlikte kullanıcılara daha fazla vakit kazandırır hâle gelecekler. USB 3.0 destekli harici diskleri bir süredir ortalıkta görüyoruz, ancak USB 3.0 destekli USB flaş bellekler daha pazara yeni yayılıyor diyebiliriz. Bu noktada depolama alanındaki çözümleriyle tüketicilerin aklında yer tutan SanDisk öncü şirketlerden bir tanesi. SanDisk’in 16, 32 ve 64 GB’lık farklı depolama kapasitelerine sahip olan SanDisk Extreme USB 3.0 Flash Drive ürünü kullanıcılara hem hız hem de güvenliği bir arada sunuyor.

SanDisk Extreme USB 3.0 Flash sürücünün 16 GB’lık versiyonu test merkezimize ulaştı, biz de vakit kaybetmeden bu ürünle birkaç test gerçekleştirdik, gerçekten ürünün kutusunda yazılan sözleri yerine getirip getirmediğini kontrol ettik. Yazının devamında bulacağınız incelemede SanDisk Extremee USB 3.0 Flash sürücüyle ilgili izlenimlerimizi ve test sonuçlarını bulabilirsiniz.

Galeri: SanDisk Extreme USB 3.0 Flash Drive
[nggallery id=995]

Donanım

70.87  x 21.34 x 11.43 mm’lik boyutlarıyla SanDisk Extreme ince ve uzun bir forma sahip. Cihazın bir ucunda kayış, ip veya anahtarlığa bağlanmasını sağlayacak halka formunda bir yapı bulunuyor. Diğer ucunda ise mavi rengiyle USB 3.0 desteğine sahip olduğunu belli eden USB girişi bulunuyor. Cihaz bilgisayara bağlanmadığı durumlarda USB ucu yuvasında gizli kalıyor, böylelikle cihaz taşınırken ekstra hacim yaratılmamış, ayrıca USB ucu da herhangi bir zarara karşı korunmuş oluyor. Cihazın üstünde yer alan sürgüyü ittirdiğiniz taktirde USB ucu yerinden çıkıyor ve bilgisayara bağlanmaya hazır hâle geliyor.

sandisk-extreme-usb-3-0-inceleme-00002

SanDisk USB 3.0 Extreme’in katalog değerlerine baktığımızda 0-45 santigrat derecelik çalışma sıcaklık aralığı ve -10 ile 70 santigrat derecelik çalışma aralığına sahip olduğunu görüyoruz. İkinci aralık, SanDisk’in bu cihazının verileri zorlu koşullarda güvenli bir şekilde sakladığını gösteriyor.

Yazılım

SanDisk USB 3.0 Extreme Flash sürücünün kutusu içinde üründen başka herhangi bir unsur yok. Aslında buna gerek yok, çünkü her türlü kullanım kılavuzu ve ek uygulamalar sürücünün içinde yüklenmiş şekilde sunulmakta. Bu, tabii ki diskte belli bir alanın kullanılmış olması anlamına geliyor, ancak bunları silmenin de sizin seçiminize kalmış olduğunu belirtelim.

SanDisk USB 3.0 Extreme Flash Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerini destekliyor. Tahmin ediyoruz ki, Windows 8 de desteklenenler içinde yer alacaktır. Mac tarafında ise Mac OS X 10.5 ve üstü sistemler bu USB flaş sürücüyle düzgün bir şekilde çalışıyor.

Ürünün içinde yüklü gelen SanDisk Secure Access kurulum dosyası sayesinde söz konusu uygulamayı sisteminize kurabilir ve Extreme Flash içerisinde dosyalarınızı şifrelenmiş bir şekilde, güvenle taşıyabilirsiniz. Söz konusu kurulum dosyası Windows sistemler için, Mac kullanıcılarının yine cihaz içinde bulunan bilgilendirici PDF dosyasını açmaları ve orada sunulan gerekli adımları takip etmeleri gerekiyor. Bu noktada bir internet bağlantısı gerekiyor.

SanDisk Secure Access, sunduğu özel kullanıcı arayüzü sayesinde Windows Gezgini üzerinde MyVaults klasörü altında şifrelenmiş şekilde görüntülenen dosyaların gerçek adlarıyla görsteriyor ve buradan salt okunur şekilde açılmasına olanak sağlıyor. Düzenleme ve diğer işler için dosyayı güvenli alanın dışına çıkarmak gerekiyor. SanDisk Secure Access alanına dosya atmak için sürükle-bırak yöntemini kullanabilir veya dosya gezgini aracılığıyla güven altına almak istediğiniz dosyaları belirleyebilirsiniz. Bu arada uygulamanın her seferinde güvenli bir şekilde kullanılması için bir şifre belirlemeniz gerekiyor. İlk kullanımda istenen bu bilgiden sonra uygulamayı her açtığınızda o şifre sizden isteniyor.

SanDisk Extreme USB 3.0 Flash sürücü satın alanlara Yuuwaa’dan 2 GB’lık çevrimiçi depolama alanı da hediye ediliyor. Aslına bakarsanız, Yuuwaa 2 GB’lık alanı herkese ücretsiz sunuyor. SanDisk’in burada yarattığı fark ise Secure Access uygulaması üzerinden Yuuwaa’daki alanınızı yönetme ve buradaki dosyaları açma şansına sahip olmanız. Bu, sizi her seferinde internet tarayıcısıyla Yuuwaa’nın web sitesine girme zahmetinden kurtaracak, yedekleme işlemlerini daha düzgün bir kullanıcı arayüzünden gerçekleştirme fırsatı sunacaktır. Tabii ki, Secure Access üzerinden tek bir tıklamayla internet tarayıcısını açıp Yuuwaa.com üzerindeki kullanıcı alanını görüntüleyebilirsiniz. Yuuwaa’nın servisinden memnun kalıp 2 GB’lık alanın üzerine çıkmak isteyenler için de burada fiyat tarifesi yer alıyor.

Performans

SanDisk Extreme USB 3.0 Flash sürücüden en iyi performansı almak için USB 3.0 portuna sahip bir bilgisayar gerekiyor. Eğer bilgisayarınızda mavi renkli dil barındıran bir USB portu varsa, o hâlde gerekli şartı sağlıyorsunuz demektir. SanDisk Extreme USB 3.0 Flash sürücü USB 3.0 bağlantı desteği sayesinde büyük boyutlu dosyaların transferinde 10 kata kadar daha yüksek hız sağlıyor. Bunun yanı sıra USB 3.0 desteği barındırmayan sistemler içinde USB 2.0 üzerinden dosya transferini destekliyor.

SanDisk Extreme Flash sürücüye USB 3.0 portu üzerinden 730 MB büyüklüğünde bir video dosyasını yaklaşık 19 saniye gibi kısa bir zamanda transfer etmeyi başardık. Aynı işlemi USB 2.0 portu üzerinden tekrarladığımızda işlemi 39 saniyede, yani iki kat daha uzun bir zamanda tamamladık. Dosya boyutunun ve sayısının artmasıyla birlikte aradaki makasın daha da açılacağı bir gerçek.

SanDisk Extreme USB 3.0 Flash gerçekleştirdiğimiz okuma testinde yaklaşık 181.6 MB/s’lik ortalama hız ile katalog değerine yakın bir sonuç verdi. Okuma/yazma dosya benchmark testinde de yaklaşık 59.4 MB/s’lik ve 184.8 MB/s’lik dizisel yazma ve okuma hızları elde etti.

Sonuç

SanDisk Extreme USB 3.0 Flash sürücünün 16 GB’lık versiyonunun Sandisk.com üzerindeki satış fiyatı yaklaşık 65 dolar. 16 GB’lık bir USB sürücü için bu rakam birçok kullanıcıya yüksek gelebilir, ancak hatırlatmak gerekiyor ki, karşınızda sıradan bir USB sürücü değil, USB 3.0 desteğine sahip olan ve bundan dolayı yüksek transfer hızlarına ulaşan bir USB flaş bellek bulunuyor. Tabii ki, her güzelliğin bir bedeli var. Üstüne üstlük USB 3.0 teknolojisinin henüz parmak sürücüler de yeni olması da fiyatın nispeten yüksek olmasını açıklıyor.

sandisk-extreme-usb-3-0-inceleme-00001

Özetleyecek olursak, SanDisk Extreme USB 3.0 Flash sürücü sağladığı yüksek performans, hızlı dosya transferi, pratik kasası ve sahip olduğu veri güvenliği ve yedekleme yazılımıyla oldukça kullanışlı bir ürün gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER