Teknoloji

Sanal gerçeklik zaman algınızı değiştirebilir

facebook oculus rift

oculus rift sanal gerceklik basligi

Bugüne kadar sunulan sanal gerçeklik deneyimlerinin önemli bir kısmı, birkaç dakikayla sınırlandırılmış durumda. Bu kısıtlamanın nedeni ise teknik sınırlar veya sağlık endişeleri değil. Oculus kurucusu Palmer Luckey’e göre, sanal dünyada farkettiğinizden daha fazla zaman geçirmeniz muhtemel gözüküyor. Gerçekten de kafanız başka bir evrendeyken o anda fiziksel olarak bulunduğunuz mekanla bağınızın kopması kulağa pek gerçek dışı gelmiyor.

Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda gazetecilerin karşısına çıkan Oculus kurucusu Palmer Luckey, Oculus için geliştirilen EVE: Valkyrie isimli oyunu tanıttıktan sonra CCP Games CEO’su Hilmar Veigar ile birlikte sanal gerçeklik oyunlarının tasarımı ve gelişimine ilişkin bazı soruları yanıtladı. İnsanların başlıkları uzun süre boyunca takmasına teknik veya oyun tasarımı açısından bir endişe yaratıp yaratmadığı, yöneltilen en popüler soru oldu. Hem Luckey hem de Veigar, bu konuda herhangi bir endişe yaşamadıklarını dile getirdiler.

Hilmar Veigar, EVE: Valkyrie’nin ilk sürümlerini aralıksız 12 saat boyunca oynayan oyuncular gördüğünü ve bu oyuncuların ertesi gün yine oyunu oynamak için giriş yaptıklarını belirtti. Veigar, o dönemde Oculus Rift’in ikinci nesil geliştirme kitini kullandıklarını söylemeyi ihmal etmedi.

Veigar’ın verdiği örneğin oldukça uç bir senaryo olduğu gerçek. Ancak bu örnek sayesinde uzun süreli sanal gerçeklik başlığı kullanımına ilişkin endişeler de daha kolay bertaraf edilebiliyor. Ancak yine de, sanal gerçeklik başlığının uzun süreli kullanımının zaman algısını değiştirdiği gerçeği ortadan kalkmıyor. Normal koşullar altında bile 12 saat boyunca bir oyunu oynamanın çok zor olduğunu belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER