Bilim

Doktorlar sanal gerçeklik ile insanlara vücutlarının içini gösterebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sanal gerceklikPek çok kişi için vücutlarının içinde nelerin olduğunu hayal etmek zordur. Hayatlarının büyük kısmını insan vücudunu tanımaya ayıran doktorlar için bile belli süreçleri tanımlamak oldukça zor olabiliyor. Özellikle küçük ölçekte gerçekleşen olayları anlatmak iyiden iyiye zorlaşıyor. Sanal gerçeklik teknolojisi, bu konuda doktorların imdadına yetişecek gibi görünüyor.

VR mühendisleriyle işbirliğine giden hücre biyolojisi uzmanları, bilimsel verilerin üç boyutlu sanal bir dünya içinde görselleştirilmesi için çalışıyor. Bu çalışmalar başarılı olduğu takdirde bilim adamları, öğrenciler ve hatta hastalar kendi vücutlarının içini keşfedebilecek ve hücreleriyle etkileşime girebilecek.

Bir hücrenin içinde olanların görselleştirilmesi genellikle kağıt veya bilgisayar ekranının üzerinde iki boyutlu olarak yapılıyordu. Ancak HTC Vive, Oculus Rift ve Google Cardboard gibi aksesuarların çıkışıyla birlikte bu keşfi üç boyutlu olarak gerçekleştirmek mümkün hâle geldi.

Araştırmacılar, ortaya çıkacak sonucun neye benzeyeceğine dair ipuçlarını Traffic isimli dergide yayınlanan makalede paylaştı. Gerçek hücrenin üç boyutlu bir modelini yapmak için hücrelerin elektron mikroskopuyla tarandığı belirtildi.

Sanal gerçeklik hücrelerin altını keşfetme fırsatını sunuyor

Makalenin baş yazarı olan Monash Üniversitesi’nden Angus Johnston, şu ifadeleri kullandı: “Sanal gerçeklik hücrelere nasıl baktığımızı değiştiriyor ve bize hücrelerin altındaki dünyayı keşfetme imkanını veriyor.”

İLGİLİ HABERLER