Teknoloji

San Bernardino saldırısı zanlısı iCloud yedeklemesini kapatmış

ios 9.3.2

san bernardino iphone

Apple ve FBI arasındaki gerginliğin fitili, FBI’ın mahkeme aracılığıyla Apple’dan San Bernardino saldırısının zanlılarından Syed Farook’un telefonuna erişim izni talep etmesiyle başlamıştı. İki kurum arasındaki gerginlik, çıkış noktasından farklı bir yere gelse de; FBI’ın Syed Farook’un iCloud şifresini sıfırlayarak son yedeklemeye erişim imkanını ortadan kaldırdığı iddia edilmişti.

Mahkemeye sunulan son belgede bu iddiayı reddeden FBI, Syed Farook’un telefonunu son bir kez daha iCloud üzerinde yedekledikten sonra otomatik yedeklemeyi kapattığını ve şifreyi değiştirdiğini öne sürdü. Kurumdan yapılan başka bir açıklamada ise, Farook’un telefonunun son yedeklemeden geri döndürüldüğü esnada kapandığı ve bunun da doğru geçiş kodu olmadan otomatik geri yüklemeyi imkansız hâle getirdiği belirtildi ve FBI’ın teknik uzmanlarının da durumu doğruladığının altı çizildi.

Farook’un telefonunun son kez saldırıdan 6 hafta önce, 19 Ekimde, yedeklendiği belirtildi. Yedeklenenler arasında mesaj verilerinin ve kişiler de bulunuyor. Dolayısıyla telefondaki verilerin FBI adına fazlasıyla kıymetli olabileceği rahatlıkla görülüyor. Apple, saldırının ardından uzaktan otomatik yedekleme yapmayı denese de, FBI’ın şifreyi sıfırlamasının bu işlemi imkansız kıldığı belirtilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER