Teknoloji

Samsung’un yeni smart TV’leri Tizen işletim sistemiyle çalışacak

samsung-tizen-smart-tv-010115

Tizen akıllı telefonlarda kullanım için tasarlanmıştı, ancak bu işletim sistemi son kullanıcılara bir türlü akıllı telefon içinde ulaşamadı. Samsung’un geçen yıl çıkarmayı planladığı ilk Tizen akıllı telefonunun çıkış tarihi sürekli ötelendi, son olarak Tizen tabanlı Z1’in Hindistan’da piyasaya çıkışı 2014’ten Ocak 2015’e ertelendi.

Ne var ki, Güney Koreli şirket Tizen’den vazgeçmiyor, akıllı telefonlarda olmasa da diğer ürünlerde gelişimine büyük katkılarda bulunduğu işletim sistemini tercih etmeye devam ediyor. Şirket son olarak yakında çıkacak Samsung akıllı TV’lerde Linux Foundation’ın şemsiyesi altında bulunan işletim sistemiyle çalışacağını açıkladı.

Samsung işletim sisteminde yapılacak bu değişimle birlikte TV’nin diğer cihazlara daha kolay bağlanacağı söylüyor. Medya içerikleri ve diğer veriler mobil cihazlardan yeni Samsung modellerinden birisine Wi-Fi Direct üzerinden gönderilebilecek, TV de Bluetooth’u kullanarak yakındaki diğer Samsung cihazlarını otomatik olarak arayacak, böylelikle Samsung’un elektronik aletleriyle dolu bir evde kullanıcılar Galaxy telefonları veya tabletleri üzerinden, TV kapalı olsa bile canlı TV yayını izleyebilecek.

Şirket yeni smart TV modellerinin PlayStation Now, Samsung Sports Live ve geçtiğimiz günlerde çıkış yapan Milk Video servislerini de barındıracağını kaydetti. Ne var ki, bu servislerin erişilebilirliği ülkelere göre değişkenlik gösterecektir.

Güney Koreli şirketin en büyük rakiplerinden biri ve ayrıca vatandaşı LG kendi geliştirdiği webOS TV platformuyla başarı elde etmiş, bu platformu barındıran TV’lerin piyasada olduğu ilk sekiz ayda 5 milyondan fazla smart TV satışı gerçekleştirmişti. LG gibi Samsung da TV’lerindeki yazılım platformunu güçlü kılmaya yönelik adımlar atıyor. Tizen’in seçimiyle birlikte bu işletim sistemine katkıda bulunan Intel ve diğer 36 şirketin de desteği alınacaktır. Bu arada Samsung, Gear akıllı saatlerinde de Android yerine Tizen’i kullanmaya başlamıştı.

Samsung yeni Tizen TV modelleriyle ilgili fiyat, teknik detay, çıkış tarihi gibi bilgileri henüz paylaşmadı. Bunlarla ilgili tablonun gelecek hafta CES’te netleşmesi bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER