Teknoloji

Samsung’un temyiz davasında Avustralyalı hakimden Apple’a tekel imâsı

samsung-galaxy-tab-10-1-inceleme-00021

Samsung, Apple ile Avustralya’da görülen ve son kararla aleyhine sonuçlanan davaya bakan hakimi temel hatalar ve yasayı yanlış anlamakla suçladı. Geçtiğimiz ay verilen Galaxy Tab 10.1’in satışının bu ülkede yasaklanması kararının temyiz duruşmasında Samsung ilk kararı büyük adaletsizlik olarak nitelendirdi. Hakimin Apple’ın patentlerinin geçerli olup olmadığı konusunda karar verirken temel gereksinimleri yanlış anlayıp yanlış uyguladığını iddia etti.

Samsung’un avukatları temyiz hakimlerine “İddia ediyoruz ki, ilk hakim kararını verirken bir dizi temel hata yapmıştır. Tümü prensip açısından hatalıdır.” şeklinde savunmada bulundu. Sonuç olarak Samsung’un tam da tablet pazarının gelişimi için kritik bir zamanda haksız bir şekilde cezalandırıldığı dile getirildi. Apple tarafı ise tabii ki hakimin verdiği karar hakkında herhangi bir şikayette bulunmadı. Bunun yerine kararın dikkatli ve detaylı bir incelemeden sonra verildiği şeklinde nitelendirmede bulundu.

Hiçbir karar verilmemiş olsa da, davaya bakan hakimlerin bir kısmının Samsung’un hâlinden anladıkları yönünde imada bulundukları görüldü. Bir hakim Apple’ın avukatına Samsung’un tabletinin piyasaya çıktığında Apple’ın tümünün yıkılıp yıkılmayacağını sorarak, Apple’ın davanın sebebi olarak ileri sürdüğü büyük miktarda zarar gördüğüne yönelik iddiasını sorguladı. Öte yandan Apple’ın tablet pazarındaki konumu da monopol olarak yorumlandı. Temyiz hakimlerinden biri “Eğer hızlı hareket edip pazarı götüren, yeni gelenler için mevcut olan fırsatları yok eden ve mevcudun tekelini koruyan bir ürününüz varsa, o halde davanın tesir derecesine yakından bakmak zorundasınız.” diye görüş belirtti.

Aslında Samsung Galaxy Tab 10.1’in satışına Avustralya’da ihtiyati tedbir konulmasının çok da önemli olmadığı, çünkü tüccarların bu ürünü gayri resmi yollardan ithâl edip yerel piyasaya sürdüğü söyleniyor. Öte yandan Samsung, Almanya’da da Samsung Galaxy Tab 10.1’in yeniden düzenlenmiş versiyonunu Galaxy Tab 10.1N adıyla piyasaya sürerek Apple’ın yasağa neden olan patentlerinin etrafından dolaşıyor.

İlgili – SMH

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER