Manşetler

Samsung’un katlanabilir ekranlı cihazı sadece bir başlangıç

samsung katlanabilir ekran

Samsung ilk kez bir geliştirici konferansı gerçekleştirmiyor. Samsung Developer Conference birkaç yıldır yapılıyor, ancak ilk kez bu yıl SDC 2018, dikkatleri önceki yıllara nazaran daha fazla toplamayı başardı. Bunun en büyük nedeni Güney Koreli şirketin, katlanabilir biçimli mobil cihazını katılımcılara göstermesiydi.

7 Kasım akşamı gerçekleştirilen açılış toplantısında sahneye çıkan Samsung Ürün Pazarlama Direktörü Hassan Anjum, katlanabilir biçimli, biri esnek olmak üzere iki ekran barındıran cihazı katılımcılara gösterdi. Gördüğümüz kadarıyla cihazın dış yüzeyinde bir tane ekran, içinde de katlanır biçimde duran, açıldığında da tablet ekranı deneyimini sunan esnek bir ekran yer alıyor. Bu cihazla ilgili detayları daha önceki haberimizde sizinle paylaşmıştık.

Samsung’un esnek ekranlı cihazlarla uzun sayılabilecek bir geçmişi var. Yıllardır teknoloji dünyasındaki en büyük beklentilerden bir tanesi Samsung’un esnek ekranlı cihazı oldu. Samsung’un Android ekosisteminde başı çekmesi, sahip olduğu büyük ekonomik güç, yenilikçiliğe olan merakı ve daha önceki Galaxy serisi telefonlarıyla çığır açan yenilikler ortaya koyması nedeniyle esnek ekranlı, katlanabilir formdaki bir cihaz da önce Samsung’dan beklendi.

samsung katlanabilir ekran

Samsung, bu alanda bir ilki sunma fırsatını kılpayı da olsa kaybetti. Yine de şirket, uzun zamandır bekleyenleri en azından şimdilik tatmin edecek, yatıştıracak bir yeniliği sundu. Anjum’un gösterdiği cihaz çok kaba görünüyor, aynı zamanda iki yerine tek bir ekran sunsa, katlanabilir forma çok daha yakışır bir konsept ortaya koymuş olurdu. Ancak henüz başlangıç noktasında olduğumuzu kabul etmemiz gerekiyor.

Katlanabilir biçimli mobil cihazlar söz konusu olduğunda geçmişte bazı örnekler karşımıza çıkmıştı. Aklımıza gelen en somut örnek ZTE Axon M olmuştu. Biri öne, diğeri arkaya yerleştirilmiş iki parça ekran, cihazın menteşeli yapısı sayesinde bir ekran gibi çalışabiliyordu. Ne var ki, iki ekran birleştirildiğinde ortada oluşan birleşim çizgisi, düzgün bir görsel deneyim elde etme imkanını kısıtlıyordu. Halbuki Samsung’un gösterdiği konseptte tek bir esnek ekran var ve bu açıldığında ortada herhangi bir çizgi görmüyoruz. Bu da gerçek bir tablet deneyimi elde etmenin mümkün olabileceğini gösteriyor.

zte axon m
ZTE Axon M

Geçmişte tablet ve akıllı telefon deneyimini bir arada sunan cihazları gördük, bunlar kullanıcıların çok da ilgi gösterdiği ürünler olmadı. Doğrusunu söylemek gerekirse, akıllı telefonların 6 inç üstüne çıkan ekranları ve aynı zamanda ergonomiyi de koruyan tasarımları sayesinde, tablet formunda kullanımın çok da beklenen bir unsur olmadığını düşünüyorum. Yani şu an için katlanabilir formda bir cihazı piyasaya sunmak, pazarlama hamlesinden öte geçmez gibi görünüyor.

Katlanabilir ekranlı cihazlar ne zaman insanların gözdesi olabilir. Eğer tek parça ekran barındıran, bu ekranı bir yerine daha fazla kez katlanabilen, aynı zamanda cebe sığacak kadar ince cihazlar gerçek olursa, o zaman insanlar gerçek anlamda bu tür cihazlara ilgi gösterebilir. Düşünün, çok kalın ve hantal görünmeyen bir akıllı telefonunuz var, önce bir kanadını, daha sonra diğer kanadını açıyor ve sonuçta A4 kağıt boyutlarında, aynı zamanda ipince bir tablet elde ediyorsunuz. İşte, hepimizin katlanabilir ekranlarla kurduğu rüya bu.

Sonuç olarak, Samsung’un gösterdiği katlanabilir ekranlı cihaz konsepti çok heyecan verici değil, ancak gelecekte daha büyük deneyimlere kapı açma potansiyeli taşıması bakımından dikkate değer. Er ya da geç, rüyasını kurduğumuz noktaya ulaşacağımızı düşünüyorum.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER