Manşetler

Samsung’un Android üzerindeki hakimiyeti Google’ı endişelendiriyor

Google Samsung’un Android akıllı telefon pazarındaki konumundan giderek daha fazla endişe duyuyor. Wall Street Journal tarafından ortaya atılan bu iddiaya göre, geçen yıl gerçekleştirilen bir toplantıda Android’in başı Andy Rubin’in Güney Koreli üreticinin olağanüstü başarısını överken, Samsung’un rakiplerinden çok ileride olmasının Google’ı riskli bir konuma düşürebileceği uyarısında da bulundu.

samsung-logo-android-240113

Samsung geçen yıl küresel akıllı telefon pazarında yüzde 39.6’lık bir pay elde etti ve Android cihazları bu rakamın büyük bir kısmını oluşturuyor. Diğer Android cihaz satıcıları bu pazar payının yanına yaklaşabilmiş değil, bu durumda Samsung’un Google’dan daha fazla talepte bulunması gibi bir durum ortaya çıkabilir. En kötü senaryoya göre, Samsung’un Amazon’un yolunu izleyip Android’in kendine has bir versiyonunu geliştirmesi gibi bir adım görülebilir. 

İşte bu noktada devreye Motorola Mobility giriyor. Wall Street Journal, Google’ın Motorola’nın mobil birimini satın almasının bir sigorta mekanizması ve Andy Rubin’in deyimiyle bir “çit” olduğunu, bunun Samsung’un Android üzerinde tartışma götürmez bir konum elde etmesini engelleyebileceğini söylüyor. Şimdiye kadar gördüğümüz, Google çatısı altındaki Motorola’nın henüz bu planı gerçekleştirmeye yardımcı olacak cihazlar üretmediği şeklinde. Ancak henüz her şeyin çok erken olduğunu söylemek gerek. Samsung’un Android üzerindeki ağırlığını azaltmak isteyen Google’ın Nexus serisinin ötesinde de birşeyler yapmaya ve bu seriyi geliştiriciler için referans bir cihaz olmanın ötesinde gerçekten iPhone gibi diğer oyuncuların ürünlerine rakip olacak donanımların yer aldığı bir seri hâline getirmesi gerekebilir.

Samsung tarafına baktığımızda da, şirketin Google’ın bu rahatsızlığının farkında olduğu ve bu nedenle alternatif çalışmalar yaptığına yönelik işaretler mevcut. Örneğin, açık kaynak kodlu Tizen için yapılan çalışmalar bunların en dikkat çekenleri arasında yer alıyor. Hatta son olarak Samsung Bada’yı da Tizen’in içine kattığını duyurmuştu. Görünen o ki, Tizen Samsung için B planı niteliğinde bir işletim sistemi olacak, Google’ın atacağı adımlara göre Tizen daha fazla önem kazanabilir.

İlgili >> The Wall Street Journal

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER